Poslanci zrušili účtenky k nákupům nad 50 korun

Patrně hned po prázdninách přestane platit povinnost obchodníků vydávat účtenky ke každému nákupu nad 50 korun. Změnu dnes schválili poslanci, podepsat jí musí ještě prezident. Povinnost vydat tištěnou nebo ručně psanou stvrzenku mají přitom všichni podnikatelé teprve od 1. července.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

registrační pokladna

registrační pokladna | Foto: Zeto Lublin

Novou povinnost v tichosti prosadila vláda Jiřího Paroubka do novely zákona o živnostenském podnikání. Podle živnostníků tím ale od července výrazně zkomplikovala jejich podnikání.

Problém vznikl například u automatů na cigarety, které jsou často dražší než 50 korun, ale přístroj neumí účtenky vydávat. V případě opakovaného porušení povinosti přitom hrozí podnikatelům pokuta až dva miliony korun.

Zákonodárci rozhodovali o zrušujícím ustanovení v rámci zákona o státní záruce za úvěr pro České dráhy. Odstranit povinnost tímto způsobem se již počátkem července pokusili ve sněmovně poslanci ODS. Zatímco tehdy se proti návrhu postavila odmítavě vládní ČSSD, dnes návrh podpořila.

Podle poslance Miloslava Vlčka ČSSD svůj postoj přehodnotila. Skupina zákonodárců ale chce navrhnout účtenky znovu, těsně před datem účinnosti registračních pokladen. Bez účtenek by podle Vlčka ztratily tyto pokladny opodstatnění.

"Přiznali jsme svojí chybu, že to mělo být vyšší, asi 100 korun nám připadá, ale tady už to nešlo spravit, takže jsme přistoupili k tomu, že to zrušíme a pak účtenky zavedeme v dalším kole, ale na vyšší částku," řekl Vlček.

Změnu postoje ČSSD k povinným účtenkám za nákup nad 50 korun přivítal se zjevným uspokojením a úlevou i šéf vládní KDU-ČSL Miroslav Kalousek. "Mohu si jenom povzdechnout, že to není poprvé, co našim koaličním partnerům trvalo několik trýznivých týdnů, než pochopili, že máme pravdu a že to myslíme dobře. Nicméně lepší pozdě než později," poznamenal Kalousek.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme