Poslanci schválili zvýšení spotřební daně z tabáku a lihovin. Podle opozice vláda zoufale vymáhá peníze

Spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin se od příštího roku zvýší, vzroste i zdanění loterií nebo poplatek za vklad do katastru nemovitostí. V úterý tak rozhodla sněmovna, která přehlasovala Senát. Horní komora chtěla mimo jiné zachovat poplatek za vklad na současné úrovni a odmítla sněmovnou schválené vyšší zdanění loterií. Opozice zvažuje, že se obrátí na Ústavní soud.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhá vláda Andreje Babiše žádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru

Vláda přijetí vyšší spotřební daně hájila inflací i omezením dopadů účinků návykových látek na občany | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

Schválený daňový balíček nyní dostane k podpisu prezident. Pro sněmovní verzi hlasovalo všech 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM, k přehlasování Senátu jich bylo zapotřebí nejméně 101.

Sněmovna schválila rozpočet na příští rok, schodek bude 40 miliard. Pro byli poslanci ANO, ČSSD a KSČM

Číst článek

Návrh na zvýšení spotřební daně má podle vlády omezit dopady účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Další argument poukazuje na dostupnost cigaret i alkoholu při současném růstu příjmů.

Opozice během projednávání obvinila vládu, že se jen snaží najít peníze do státního rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v úterý řekla, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy státního rozpočtu, ale také motivovat spotřebitele k omezení spotřeby cigaret a alkoholu.

V případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 korun. Unie výrobců lihovin už dříve uvedla, že v takovém případě zdraží láhev o 9,10 Kč. Piva ani vína se zvýšení sazeb netýká.

Tabák, alkohol i hazard

Spotřební daně z cigaret a tabáku stoupnou v příštím roce zhruba o deset procent. Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun.

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zvýší dvojnásobně na 2000 korun. Stát by tak měl podle ministerstva financí získat 650 milionů korun ročně. Vláda se hájí inflací i vyšší administrativní náročností agendy katastrálního úřadu.

Za služby odborníků dali loni poslanci skoro 40 milionů. Nejméně se na experty obrací premiér Babiš

Číst článek

V případě zdanění hazardu se sazby zdanění loterií zvyšují z nynějších 23 procent až na 35 procent. Zdanění ostatních druhů hazardu, například z automatů nebo tombol, zůstává na dosavadní úrovni. Hráči budou zdaňovat výhry až od jednoho milionu korun.

Vláda původně navrhovala limit 100 000 korun. Bude platit i srážková daň pro loterie, tomboly a účtenkovou loterii. U ostatních druhů hazardu bude možné uplatnit proti příjmům z výhry pouze vklad.

Doplatky pojišťoven

Mezi nejvíc kritizované části balíčku patří nový způsob daňové uznatelnosti technických rezerv v pojišťovnictví. Nově mají být rezervy daňově uznatelné jen do výše stanovené evropskou směrnicí Solvency II.

Rozdíl mezi dosavadní výší a novou výší má být předmětem zdanění. Pojišťovny mají doplatit během dvou let asi 10,5 miliardy korun. Kritizovala to opozice a nesouhlasila s tím ani Česká asociace pojišťoven. Ministryně Schillerová opakovaně argumentovala tím, že ruší nesystémovou výjimku pro jeden sektor, kterou jiný sektor podnikání nemá.

Senát podle předsedy senátního hospodářského výboru Vladislava Vilímce (ODS) neměnil vládní záměr zdanění rezerv pojišťoven. Chtěl ale do daňově uznatelných nákladů zahrnout i takzvané rezervy na nezasloužené pojistné a zabránit případnému dvojímu zdanění stálých provozoven zahraničních pojišťoven. Vilímec zároveň zdůraznil problematické body zvýšení spotřební daně na hazard.

Za služby odborníků dali loni poslanci skoro 40 milionů. Nejméně se na experty obrací premiér Babiš

Číst článek

„Problematického je to především proto, že se kupodivu zvyšuje pouze zdanění výnosů z loterií, tedy společensky nejméně nebezpečné hazardní hry. Sazba daně u ostatních nebezpečnějších hazardních her ale zůstaly na stávající úrovni,“ uvedl.

Napadení u Ústavního soudu

Předchozí projednávání balíčku ve sněmovně provázely rozsáhlé kritické projevy části opozičních poslanců, kteří si za to od vlády vysloužili obvinění z obstrukcí.

Vládní koalice začátkem listopadu nakonec s pomocí víc než 20 let starého usnesení sněmovny prosadila hlasování v pevném termínu, přestože někteří poslanci tak nemohli k návrhu vystoupit.

Opozici se to nelíbí a chce to napadnout u Ústavního soudu. „Tohle si ještě jednou vyříkáme u Ústavního soudu a věřím, že budeme úspěšní,“ prohlásil v úterý předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

I dnes se balíček stal terčem kritiky opozice. „Z toho se dá vyčíst jediné: zoufale potřebujeme vaše peníze,“ řekl k balíčku předseda SPD Tomio Okamura. „Ctíte daňovou neutralitu, abyste poté zvyšovali daně,“ řekl předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Citoval předtím z vládního programového prohlášení, že vláda ctí princip daňové neutrality. „Vláda slibovala, že nebude zvyšovat daně, ale činí pravý opak,“ uvedla poslankyně STAN Věra Kovářová.

kso, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme