Poslanecké kluby zřejmě nebudou usilovat o zvýšení deficitu

Sněmovní rozpočtový výbor doporučil poslancům schválit základní rozměry návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Schodek činí 162 miliard a 700 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sv. Václav na dvacetikoruně

Sv. Václav na dvacetikoruně | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Na tuto hodnotu se vládě podařilo schodek stlačit díky balíčku opatření, který připravil ministr financí Eduard Janota. Návrh státního rozpočtu kritizovali především levicoví členové výboru.

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana se dá očekávat, že poslanci ještě budou chtít do rozpočtu zasáhnout, až se návrh dostane do druhého čtení: "Budeme respektovat výšku deficitu ale půjdeme do vnitřku."

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec Michal Doktor a nám. ministra financí Bohdan Hejduk o proporcích státního rozpočtu

Sněmovna musí o rozpočtu rozhodnout do konce roku, jinak by Česku hrozilo rozpočtové provizorium. I občanští demokraté zřejmě budou usilovat o změny v rozpočtu, až se dostane do druhého čtení.

Poslanecké návrhy mohou změnit relace

Michal Doktor, člen rozpočtového výboru za ODS ocenil, že žádný poslanecký klub nebude usilovat o navýšení deficitu. Sám by přivítal ještě nižší schodek a posílil by investice, omezil výdaje státu.

Náměstek ministra financí Bohdan Hejduk po dnešním jednání v rozpočtovém výboru řekl, že existuje šance na dorovnání platů učitelů v příštím roce tak, aby se jim nesnižovaly. Peníze se mohou najít podle něj např. při druhém čtení, kdy se dají přesouvat uvnitř rozpočtu.

Ve vysílání Rádia Česko pak Hejduk uvedl, že ministerstvo nebude souhlasit s poslaneckými návrhy přesunů peněz uvnitř rozpočtu. Pokud je však sněmovna schválí, bude je muset respektovat.

Poslechnete si celé znění debaty o rámci státního rozpočtu.

Milan Kopp, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme