Poslední den 36. ročníku Mezinárodního filmového festivalu

Sobota je posledním dnem 36. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Závěrečný ceremoniál nebude okázalý. Proběhne v duchu znělky, která letošní ročník karlovarského filmového svátku provází. Autor doprovodného programu Michal Caban to označil za minimalismus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při závěrečném ceremoniálu budou uděleny všechny hlavní ceny festivalu. Cenu za přínos světové kinematografii dostane britský oscarový herec Ben Kingsley. Završí se tak desetidenní maratón, který nabídl více než 500 filmových představení. Zatím je vidělo hodně přes sto tisíc diváků. Další k nim přibudou dnes, neboť fanoušky čekají více než čtyři desítky posledních projekcí.

Prezident festivalu Jiří Bartoška je - jak přiznal - pověrčivý, a proto nechce hodnotit něco, co ještě neskončilo. Pro něj osobně končí festival až v pondělí. Myslím si, že se vyplatilo koupit pláštěnky, protože velice málo pršelo, vyplatilo se udělat nový zvuk, protože lidé byli spokojení, vyplatilo se udělat nové kino v Puppu a na Husovce, vešlo se víc lidí do kina. Lidé byli spokojeni s výběrem filmů a věřím, že z 260 titulů si divák těch svých 30 najde.

Statutární poroty, které posuzují soutěže celovečerních hraných a dokumentárních snímků, už uzavřely své hodnocení předvedených snímků. V kuloárech se jako o možných kandidátech na některou z cen hovoří například o polském snímku Ahoj, Terezko, francouzské Amélii z Montmartru či příběhu švédského režiséra Píseň pro Martina. Mezi dokumenty zaujal diváky například snímek Heleny Třeštíkové mapující během pěti let osud mladé narkomanky nazvaný V pasti.

Zatímco velká část festivalového štábu připravuje oficiální zakončení ve velkém sále hotelu Thermal, v tiskovém středisku se hekticky pracuje na závěrečné tiskové zprávy 36.ročníku mezinárodního filmového festivalu. Ceny se ovšem nebudou udělovat jen dnes večer. Už od včerejška je znám tvůrce, který obdržel cenu Philip Morris Freedom Award, dnes odpoledne vyhlásí jména oceněných nestatutární poroty festivalu. Držitelkou Longines Ceny Elegance pro nejelegantnější herečku letošního festivalu je česká herečka Tereza Brodská.

Pokud jste některé filmy během festivalu propásli, máte šanci vidět je v běžné distribuci. Ještě během prázdnin se v kinech objeví komedie Dr. T a jeho ženy. Dále také Shrek, Téměř dokonalý zločin, Memento a Evoluce. Můžete se těšit i na favorita letošní hlavní soutěže Amélii z Montmartru.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme