Poslední den pro žádosti odškodnění klientů PI

Ti, kdo investovali své peníze do akcií prostřednictvím zkrachovalé firmy Private Investors, se mohou dnes naposled hlásit o odškodnění. Poškození klienti musí v takovém případě poslat své nároky Garančnímu fondu, který by je měl vyplatit. Problém je ale v tom, že zatím není v jeho pokladně ani koruna - první příspěvky přijdou od obchodníků na jaře a navíc se budou pohybovat jen v řádu statisíců či milionů korun. Celkově může přitom odškodnění přijít až na půl miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Podle šéfa správní rady fondu Petra Koblice ovšem není správnou cestou stanovit vyšší odvody. "Iluze toho, že by obchodníci měli doplatit na starý dluh půl miliardy, je vyloženě mylná. Já myslím, že by to mělo přímý efekt odejití především zahraničních obchodníků z českého trhu, protože pokud můžu mluvit za ně jako představitel zahraničního obchodníka, nevidíme žádný důvod proč doplácet na nějakou špatně manaženovanou českou firmu."

Fond už kontaktoval banky, které by mohly na výplatu klientů zkrachovalé společnosti, půjčit peníze. Peněžní domy ale podle Koblice zatím neodpověděly. Velkou část odškodnění tak zřejmě zaplatí stát z peněz daňových poplatníků.

Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme