Pospíšil: S civilní žalobou v kauze Mostecké uhelné nemůžeme otálet

Stát by s civilní žalobou v kauze Mostecké uhelné neměl příliš váhat, uvedl v České televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Spolu s dalšími členy vlády dnes bude řešit, jakým způsobem se Česko pokusí získat miliardy korun zablokované v rámci trestního řízení ve Švýcarsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil (ODS) ministr spravedlnosti.

Jiří Pospíšil (ODS) ministr spravedlnosti. | Foto: Filip Jandourek

Podle Pospíšila by mělo ministerstvo financí paralelně řešit obě věci. Pro snahu připojit se k trestnímu řízení, kterou je však třeba i nadále podporovat, by však nemělo podcenit přípravu civilní žaloby.

„Rychlým podáním civilní žaloby se určitě nic nezkazí. Měla by být podána v řádech dnů,“ říká ministr Pospíšil.

Jediný, kdo se může přihlásit ke švýcarské žalobě, je ministerstvo financí. K opatřením, která přijalo v této kauze ministerstvo spravedlnosti, ministr Pospíšil v Poledních Ozvěnách dne řekl:

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil informoval v Poledních Ozvěnách dne o tom, jaké jsou kompetence a další kroky jeho rezortu v kauze Mostecké uhelné

„My si před vlastním prahem zametáme tím, že jsme podali kárné žaloby na státní zástupce a chceme, aby nezávislý soud posoudil, zda státní zastupitelství mělo případnou vinu na průtazích či nikoliv."

„Klíčové pro celé posouzení věci bude, jak dopadne trestní spor ve Švýcarsku. To znamená, zda obvinění Češi budou pravomocně odsouzeni. Teprve na konci tohoto soudního sporu o pravomocném odsouzení je možné uvažovat, jak stát Švýcarsko naloží s těmi penězi,“ zdůraznil Jiří Pospíšil.

Od dnešní schůzky ministr Pospíšil očekává, že situaci objasní hlavně ministr financí.

Kalouskův rezort si podle Popíšila najal švýcarskou advokátní kancelář. Dnes by měla vláda mít na stole tedy fundované podklady, které by měla napomoci dnešnímu rozhodnutí, jak se bude v celé kauze dále postupovat.

Ministr Pospíšil předpokládá, že součástí podkladů od švýcarských expertů bude i odpověď na otázku, zda švýcarská strana může zamítnout i žádost o připojení ke sporu formou civilní žaloby.

Celá kauza je podle Pospíšila zneužívána v politickém boji, a proto ministr vítá, že se do ní zapojují nezávislé složky: policie a státní zastupitelství, které vše prověří a veřejnosti sdělí, kde se stala chyba a jaký byl k ní důvod.

Švýcarské úřady zahájily vyšetřování divoké privatizace Mostecké uhelné už v roce 2005. Stát ale zareagoval pozdě a nestihl se včas připojit k trestnímu řízení proti obviněným bývalým manažerům.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme