Pošta od října zdražuje zasílání balíků, zpoplatňuje se také inkaso

Za posílání balíků zaplatíme na České poště od zítřka víc. Pošta to zdůvodňuje rostoucími náklady především na přepravu. Změna ceny bude v řádu deseti korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Jak pro Odpolední Radiožurnál přiblížila Marta Selicharová z České pošty, ceny se mění u dvou produktů - u doporučeného balíčku a u obyčejného balíku.

„U doporučeného balíčku se cena zvyšuje o 10 korun, za půlkilogramový balíček zaplatí zákazníci nově místo 49 korun, 59. A u obyčejného balíku se cena zvyšuje o 9 korun. Zde zákazníci například u balíku do dvou kilo zaplatí místo 43 korun 52 korun,“ upřesnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pošta od října zdražuje zasílání balíků. Podrobnosti zjišťoval na pražské pobočce pošty reportér Jan Herget.

Zákazníci zatím o zdražení balíků moc nevědí. „Nevím, že zdražuje, ale nedá se nic dělat, všechno se zdražuje. Je to ale pro mě zanedbatelná částka,“ říká zákazník pošty v pražské Jindřišské ulici. „Těch 10 korun je asi akorát, neovlivní mě to při posílání balíku,“ dodává paní.

Pošta upravovala ceny za posílání balíků naposledy v roce 2009. Stejně jako tehdy, i teď jsou důvody ekonomické.

„Pošta tyto dvě služby poskytovala vlastně 3 roky za stejné ceny. A když se mění ceny energii, pohonných hmot, tím pádem máme i vyšší náklady se zpracováním zásilek a s rozvozem našim zákazníkům,“ dodává Marta Selicharová.

Kromě balíků zdražuje Česká Pošta od 1. října také posílání rozpisů SIPO do schránky, a to o 5 korun. To se ovšem netýká doručování prostřednictvím e-mailu.

Jan Herget, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme