Pošta zveřejnila seznam míst, kde by se měly rušit kamenné pobočky

Česká pošta se pod tlakem veřejnosti rozhodla zveřejnit místa, kde uvažuje o rušení kamenných poboček. Seznam zveřejňuje především proto, aby uklidnila obce, kterých se rušení týkat nebude, přestože ještě vedení podniku neprojednalo záměr na změny obsluhy některých míst v republice se všemi příslušnými samosprávami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Marián Vojtek

Česká pošta ale opět zdůraznila, že seznam je zatím pouhým návrhem. Zda nakonec pobočky v navrhovaných místech zůstanou, záleží na jednání s místní samosprávou. Veřejnost si může seznam prohlédnout internetových stránkách České pošty.

Jak podnik oznámil minulý týden, rušení by se mělo týkat 178 málo využívaných poboček. Jejich služby chce Česká pošta do konce tohoto roku nahradit takzvaným motorizovaným doručováním. Ročně tak plánuje ušetřit 32 milionů korun.

V praxi má změna vypadat tak, že poštmistři sice skončí s prací za přepážkou, s důchody, balíky a doporučenými dopisy ale budou za obyvateli jezdit autem. Poštovní vůz bude do obce zajíždět a úřadovat ve stanovený čas. Lidé budou moci u doručovatelů platit i složenky a podávat balíky.

Nejvíce kamenných úřadoven by podle zveřejněného seznamu mělo zaniknout v jižních Čechách, kde chce pošta motorizovaným doručováním nahradit 58 poboček. Následují západní Čechy se 46 pobočkami a východní Čechy, kde podnik zruší o čtyři pošty méně. V současnosti provozuje 3387 pošt, z toho 1626 poboček s jednou přepážkou.

Česká pošta již dříve oznámila, že na podzim propustí 2500 z 37.000 zaměstnanců. Proti tomu se postavily odbory, které vedení podniku pohrozily stávkou. V příštím roce se firma změní ze státního podniku na akciovou společnost.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme