Poště za loňský rok klesl zisk na zhruba 190 milionů korun. Předloni to bylo 302 milionů

Česká pošta podle předběžných údajů za loňský rok vykáže zisk před zdaněním okolo 190 milionů korun. Předloni to bylo 302 milionů korun. Výsledek zahrnuje úhradu nákladů na univerzální službu od státu 600 milionů korun. O rok dříve měla pošta nárok na 700 milionů. Ve středu to uvedl generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta, pošťák, poštovní přepážka

Česká pošta, pošťák, poštovní přepážka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„V hospodářském výsledku byla zahrnuta i odměna zaměstnancům, kterou jim vyplácíme na základě loňského hospodaření. Byla vyšší, než v loňském roce," uved Elkán.

Pošta loni investovala zejména do modernizace pobočkové sítě a logistiky více než 800 milionů korun. Letos plánuje investice okolo 900 milionů, což je dvojnásobek proti roku 2014. „Stále jsou pošty, které svým vybavením nepatří do 21. století," podotkl Elkán.

Podnik provozuje 3200 poboček, z nichž je část ztrátová. Rozsah služeb v budoucnu bude podle Elkána záležet na tom, jak si jej v rámci univerzální služby stát objedná a uhradí. Krajní variantou by mohlo být rušení nejvíce ztrátových poboček. „Podle toho, co od nás bude stát chtít, jsme připraveni na všechny varianty," dodal Elkán.

Jednání vládní koalice

Ve středu má o úhradě nákladů na univerzální službu z let 2013 a 2014 jednat vládní koalice. Z celkové částky 1,4 miliardy korun má jít 35 procent na odměny zaměstnancům. Kvůli dosud nevyplacené úhradě poslali tento týden dopis odboráři pošty ministru financí Andreji Babišovi.

Menšinové odbory na České poště v období Vánoc vyhlásily stávku za zvýšení mezd o 2500 korun. Vedení pošty označilo požadavek za ekonomicky nereálný. Většinové odbory podepsaly loni v listopadu s managementem dohodu o zvýšení mezd o 2,6 procenta, tedy v průměru asi 550 korun. Průměrná mzda v podniku byla na konci roku zhruba 23 tisíc korun měsíčně.

Česká pošta je státní podnik. Podnik s tržbami okolo 20 miliard korun zaměstnává okolo 31 tisíc lidí. Elkán je generálním ředitelem České pošty od roku 2014.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme