Postihování firem za nedostatky v účetnictví je podle NKÚ neúčinné

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval, jak daňová správa pokutuje porušení zákona o účetnictví. Zjistil, že postihy za nedostatky v účetnictví a nezveřejnění výroční zprávy a účetní závěrky jsou neúčinné. Výsledky kontroly ukázaly, že závěrku nebo výroční zprávu nezveřejňuje zhruba 75 firem a pokuty se vymáhat nedaří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Tomáš Adamec

Jednou z možností by podle NKÚ bylo předepsat podnikatelským subjektům povinnost předkládat účetní závěrky a výroční zprávy pouze v rámci daňového řízení. A finanční úřady zmocnit k zakládání těchto dokumentů do sbírky listin.

Rejstříkové soudy vedou sbírku listin, nemají už ale stanovenou povinnost provádět pravidelné kontroly její úplnosti - tedy zda podnikatelské subjekty založily do sbírky listin všechny požadované dokumenty včetně výroční zprávy a účetní závěrky. Tuto povinnost přitom neplní drtivá většina podnikatelů.

Podle testovací verze softwaru, se kterou momentálně pracuje Generální finanční ředitelství, nezveřejnilo ve sbírce listin účetní závěrku nebo výroční zprávu za rok 2008 celkem 70 % podnikatelských subjektů, za rok 2009 pak 73 % a za rok 2010 už 81 % subjektů.

Renáta Prátová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme