Postižení ztratí automatický nárok na slevu na telefon

Zdravotně postižení zřejmě ztratí automatický nárok na slevy za telefon. Vyplývá to z nového zákona o elektronických komunikacích, který ještě musí projednat vláda a parlament. Zatím je to tak, že pokud si postižení o slevu zažádají, nemusí Českému Telecomu platit měsíční paušál. Změnit by se to mělo od září.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tlačítka telefonního přístroje

Tlačítka telefonního přístroje | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo informatiky argumentuje tím, že i mezi postiženými je řada lidí s nadprůměrnými příjmy a ti mohou paušál platit. Na slevu budou mít nárok jen ti, kteří nemají dost peněz. "Tento nárok bude vznikat pouze lidem, kteří jsou zdravotně postižení, ale zároveň mají nedostatečné příjmy," podotýká mluvčí rezortu Klára Volná.

Podle předsedkyně Svazu tělesně postižených Heleny Klasnové bude ale těžké stanovit hranici pro poskytování slevy, "kdo bude posuzovat nárok na slevu a jak se to bude hodnotit."

Jan Hutař z Národní rady zdravotně posižených si zase myslí, že nebude jednoduché kontrolovat, kdo dostal slevu na telefon oprávněně. Bude otázka, zda se podaří takový model, aby ty náklady spojené s eventuální kontrolou nebudou vyšší než to, co by se tím získalo."

Těžce zdravotně postižení mohou o příspěvek na měsíční paušál požádat také obce.

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme