Postoj zemí EU ke státní pomoci leteckým společnostem je zatím vlažný

Na nutnosti vyjasnit si pravidla ohledně vyplácení kompenzací cestujícím za zrušené lety kvůli islandské sopce se dnes shodli představitelé Evropské komise. Ministři dopravy sedmadvacítky se také rozhodli pro vznik krizového týmu pro podobné případy i pro ujednocení limitů znečištění, při jejichž dosažení se budou uzavírat vzdušné prostory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sopka Eyjafjallajökull. Island.

Sopka Eyjafjallajökull. Island. | Foto: AFP

Evropská komise škody sopečné krize na evropském leteckém sektoru odhadla až na 2,5 miliardy eur, což je přibližně 64 miliard korun.

Některé státy, jako například Finsko a Švédsko, ale s pomocí v podobných případech nesouhlasí. Česká republika podle náměstkyně českého ministra dopravy Dity Schautové o případných kompenzacích také neuvažuje.

Přehled limitů, kvůli kterým by se letecký prostor uzavřel, by chtěla Unie vypracovat do několika měsíců.
Unie chce také zrevidovat směrnici o právech cestujících. Aby nebyly pochybnosti, na co mají klienti leteckých společností nárok.

Pavel Novák, Lenka Buriánková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme