Postupné zlevňování pohonných hmot skončilo, ceny opět míří nahoru

Po třech měsících ceny pohonných hmot zastavily pokles a vydaly se vzhůru. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu je průměrná cena benzínu Natural 35,87, proti předchozímu týdnu se zvýšila o 35 haléřů. Cena nafty vzrostla ze 35,31 o 40 haleřů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ceny mírně klesaly od konce dubna, předtím se mimo jiné kvůli drahé ropě vyšplhaly rekordně vysoko, v některých krajích se litr prodával v průměru za více než 38 korun.

Tím posledním podnětem pro zvýšení cen ropy je vyjádření izraelského premiéra, který hrozil akcií vůči Íránu, jenž obvinil z útoku na izraelské turisty v Bulharsku. Kdyby k tomu došlo, mohla by se omezit těžba v Íránu, a to by způsobilo obrovský výpadek na světovém trhu s ropou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Skalický pro Dopolední Radiožurnál.mp3

K růstu ceny ropy přispěla i zpráva z Číny, ve které poradce vlády prohlásil, že Čína má spoustu prostoru pro zvýšení výdajů na podporu ekonomiky. To znamená, že pokud čínská ekonomika zvýší výkon, bude potřebovat více ropy.

Prodej pohonných hmot v tuzemsku se v prvním pololetí výrazně snížil. Spotřeba benzinu klesla ve srovnání s předchozím rokem zhruba o desetinu, spotřeba nafty o čtyři až pět procent. Loni se spotřebovalo zhruba 1,8 milionu tun benzinu.

Nižší spotřeba souvisí jednak s rekordním zdražováním pohonných hmot na začátku roku, ale také s nepříznivým vývojem ekonomiky. Lidé začali šetřit a omezili své cesty autem, firmy omezily přepravu zboží. To platí hlavně o stavebnictví, které se propadá, a právě tohle odvětví tradičně vykazuje vysokou spotřebu nafty.

Prodej pohonných hmot v Česku jde dolů i kvůli vyšší spotřební dani, tranzitní dopravci proto tankují za hranicemi České republiky. Odborníci neočekávají, že by se v druhé polovině roku situace nějak výrazně změnila.

Jaroslav Skalický, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme