Potravináři: České těstoviny jsou levnější než zahraniční, ale i méně kvalitní

Třetina těstovin prodávaná v českých obchodech neobsahuje deklarované množství vajec. Většinu méně kvalitních těstovin vyrábějí české společnosti, které je zároveň prodávají za nižší cenu. Vyplývá to z nejnovějších testů Potravinářské komory. Podle nich naopak dražší těstoviny přicházejí ze zahraničí a bývají kvalitnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těstoviny

Těstoviny | Foto: Fotobanka stock.xchng

Důvodem, proč české firmy vyrábějí méně kvalitní těstoviny, je cena. Tu totiž vnímají skoro všichni zákazníci, a pětina z nich dokonce nakupuje jen podle ní. Také se potvrzuje dlouhodobý trend, že v Česku se prodávají možná někdy levnější, zato méně kvalitnější potraviny.

Jsou ale samozřejmě výjimky, a i v českých obchodech lze koupit kvalitní těstoviny za slušnou cenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

České firmy vyrábějí méně kvalitní těstoviny než zahraniční, vyplývá z testů Potravinářské komory. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

Takové těstoviny lze ale jen těžko poznat. Výrobci totiž nemusejí uvádět na obalech obsah vajec, respektive vaječné sušené směsi.

„Bohužel není to tak jednoduché. Právě proto i k tomu sloužil náš test, aby se zákazníci aspoň trošku nějak orientovali v nabídce na trhu, třeba pomocí značek, které jsme vyhodnotili,“ potvrdila Dana Večeřová z Potravinářské komory.

„Protože tím, že to není dáno legislativou, je velmi obtížné to poznat. Kdyby by to bylo dáno legislativně, tak samozřejmě výrobci si dávají větší pozor,“ dodala.

Na druhé straně, pokud výrobce obsah vajec v těstovinách na obalu uvede, musí ho dodržet, jinak může dostat až třímilionovou pokutu za klamání spotřebitele.

Potravinářská komora nechala v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické v Praze otestovat 18 vzorků těstovin, nakoupených v běžných obchodech. Výrobky ze specializovaných prodejen se tedy netestovaly.

Obsah vajec neseděl u šesti vzorků, nejlépe na tom byly těstoviny koupené za 120 korun a nejhůře za 73 korun.

S výsledky prý Potravinářská komora do jisté míry počítala, i proto nechala těstoviny otestovat.

Květa Moravcová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme