Potravináři prosazují etický kodex pro obchodní řetězce

Potravináři chtějí prosadit etický kodex pro obchodní řetězce. Výrobcům potravin a zemědělcům se nelíbí jejich obchodní politika a od zákona si slibují její zprůhlednění. Zákon by pak mohl umožnit i kontrolu státu nad dodržováním podmínek obchodování mezi řetězci a jejich dodavateli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Podklady pro poslance, případně senátory, připravila Potravinářská komora. Co si od zákona slibuje, upřesnila mluvčí komory Dana Večeřová:

"Jde o nějaké stanovení nebo úpravu odběratelsko-dodavatelských vztahů, které by mohly být postaveny mimo jiné na tom, že obchodní řetězce přijmou svůj etický kodex, kterým by se následně řídily," uvedla Večeřová.

Jak by měl takový etický kodex pro řetězce vypadat, vysvětlil stínový ministr zemědělství za ČSSD Michal Hašek. "Mně by nevadilo, kdyby tam řetězce veřejně přiznaly, že součástí jejich obchodních podmínek ve vztahu k nějakému subjektu bude, že budou mít nějaké poplatky, zalistování, regálné."

Obchodní řetězce sek návrhu zákona zatím vyjadřovat nechtějí. Považují ho za záležitost nikoliv obchodní, ale politickou.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme