Potravinářská komora propaguje potraviny s evropským certifikátem kvality
O tom, které české potraviny získaly od Evropské unie certifikát kvality, nemají čeští zákazníci většinou ani tušení a z obalů potravin znají obvykle jen tuzemskou značku Klasa nebo Regionální potravina. Potravinářská komora to teď chce změnit a evropské označení kvality potravin chce dostat do širokého povědomí Čechů a Češek.
Tradiční recepturu a regionální původ oceňují zákazníci po celé Evropě už u téměř čtyř desítek českých potravin.
Čeští zákazníci evropské označení kvalitní potraviny na obalu nepoznají, zájem o něj ale v krátkém průzkumu projevili. Potvrzují tak trend posledních let – lidé se více zajímají o to, co jedí, a více než cena je stále častěji zajímá kvalita potravin.
„Řádově to máme přes 30 výrobků z České republiky – jihočeská niva, špekáčky, spišský salám, olomoucké tvarůžky a další,“ vyjmenovává prezident Potravinářské komory Miroslav Toman některé tuzemské výrobky, které zatím prestižní ocenění získaly.
Získat jedno z označení přitom obvykle trvá i několik let. Evropské certifikáty jsou tři, české dva – Klasa a Regionální potravina.
„Rozdíl mezi českými značkami je v tom, že Klasa podporuje kvalitní české výrobky, Regionální potraviny podporují výrobky z určitého regionu v menším a mají specifická pravidla pro výrobce i pro prodej,“ vysvětluje Miroslav Toman.
Jednou z evropských značek je Zaručená tradiční specialita. Tou se může stát i takový výrobek, který v neměnné podobě vyrábějí ze stejných surovin alespoň 25 let. Podle této tradiční receptury ho pak můžou vyrábět kdekoli na světě.
„U těch dvou zbývajících značek – Chráněného označení původu a Chráněného zeměpisného značení – je přímá návaznost na vymezený region a žádný výrobce z jiných částí Evropské unie je nemůže vyrábět jinde,“ popisuje Jan Katina z Českého svazu zpracovatelů masa.
Všechny tři evropské značky pro kvalitní potraviny bude Potravinářská komora propagovat v následujících letech prostřednictvím nejrůznějších kampaní.