Potraviny jsou nejdražší za posledních 20 let. Ceny porostou i letos

Základní potraviny jsou dražší než v době takzvané potravinové krize z roku 2008. Ukázal to index cen potravinářských komodit světové organizace OSN pro výživu ( FAO). Index měří měsíční změny ceny koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléka, mléčných výrobků, masa a cukru. Tyto potraviny jsou teď vůbec nejdražší od doby, kdy se měření provádí. Tedy za posledních dvacet let. Podle odborníků ceny potravin porostou i v letošním roce, už ale ne tak dramaticky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečivo

Pečivo | Foto: Tomáš Adamec

Důvodů, proč ceny potravin na konci roku tak silně narostly, je celá řada. „Nejčastěji se zmiňuje růst cen zemědělských surovin, které v průběhu druhé poloviny loňského roku vyrostly o desítky, v některých případech dokonce o stovky procent,“ vysvětlil agrární analytik Petr Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agrární analytik Petr Havel v pořadu Stalo se dnes.

Samotný růst cen zemědělských surovin ale podle něj není jediným důvodem zdražení potravin. „Tady se ovšem zkumulovalo několik dalších impulzů k růstu cen potravin. Kromě růstu cen zemědělských surovin je to také nárůst cen ropy nebo globální ekonomické oživení. Nehledě na to, že řada zemí pumpuje do ekonomiky další finanční prostředky, což znehodnocuje měny. Kompenzací za znehodnocení měn je právě nárůst cen spotřebitelských produktů,“ upřesnil Havel.

V roce 2011 by ceny potravin ještě měly růst. „Ale nemyslím si, že by ten růst byl nějak fatální. Protože zřejmě ani ceny zemědělských surovin významněji neporostou. Doufejme také, že se na nějaké hranici zastaví růst cen ropy. Ceny potravin tedy ještě vzrostou, ale bude to řádově o procenta,“ odhaduje agrární analytik Petr Havel.

Najít rezervy v rozvojovém světě

Připustil dokonce, že některé potraviny už ani zdražovat nebudou. „Protože budou jistým strategickým tahákem obchodních sítí na to, aby k nim spotřebitelé chodili a aby je na některé nezdražené potraviny nalákaly,“ poznamenal Havel.

V horizontu pěti, deseti let se podle něj můžeme u potravin připravit na významnější a dynamičtější cenové výkyvy, než jsme byli doposud zvyklí. „V určitém období porostou ceny potravin relativně hodně, pak zase budou období, kdy se ceny potravin budou snižovat. Musíme ale hlavně přehodnotit dosavadní strategii, jakým způsobem se vyspělý svět chová k rozvojovému světu,“ upozornil analytik.

Připomněl, že v rozvojovém světě, kde je největší riziko hladu a následných nepokojů, existují obrovské rezervy ke zvýšení tamní zemědělské produkce. „Navíc zemědělská produkce pro chudé země je velmi významným faktorem v hospodářství. To znamená, že vyspělý svět by měl investovat do rozvoje zemědělství v nevyspělém světě, a tím by byl vytvořen jakýsi systémový krok k tomu, aby v rozvojovém světě byly levnější potraviny a aby tam také lidé měli co dělat,“ dodal Petr Havel.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme