Potraviny v příštím roce zřejmě podraží

Mezi plánovaná úsporná opatření vlády patří zvýšení dolní sazby DPH z deseti na dvanáct procent. Do státního rozpočtu by tímto zásahem přibylo 13 miliard korun. Nárůst se dotkne především potravin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Vláda chce prosadit navýšení v prvních měsících příštího roku. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby na to doplatí zemědělci, protože obchodní řetězce v rámci konkurenčního boje nezvýší ceny potravin pro spotřebitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident agrární komory Jan Veleba o zvýšení DPH na potraviny

„Není to tak dávno, co byla zvýšena spodní hranice DPH. Podle mého názoru to bude znamenat tlak na další snížení farmářských cen,“ obává se Veleba.

Analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance předpovídá okamžité zvýšení cen, které by ale podle ní nemělo být nijak dramatické.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Petr Havel k růstu cen potravin

„Ukazuje se, že výrobci a prodejci jsou schopni sáhnout si dočasně nebo i trvale na své marže. A tím pádem vliv na ceny potravin nebude pravděpodobně plně odpovídat navýšení DPH,“ domnívá se Šichtařová.

Citelné zvyšování cen potravin naopak předpokládá analytik Petr Havel. „Vzhledem k tomu, že impulzů pro možný růst potravin je více – například zdražení energií nebo rostoucí ceny zemědělských surovin, myslím si, že ke zdražení dojde,“ varuje.

Jaroslav Skalický, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme