Poslanci navrhují změnu potravinového zákona. Cílem je postupně zvýšit kvóty ryze českých produktů

Obchody by příští rok měly povinně nabízet 55 procent českých potravin. Kvóta by se pak každý rok navyšovala až do roku 2027, kdy by na pultech tuzemských obchodů mělo být 85 procent potravin českého původu. To je podstata pozměňovacího návrhu zákona o potravinách, který má podporu napříč politickým spektrem. Sněmovna se jím bude zabývat příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Podle pozměňovacího návrhu zákona o potravinách by měly obchody nabízet 55 procent českých potravin (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Spoluautorkou návrhu je poslankyně a členka zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO). Podle ní má nařízení podpořit české zemědělce. Zajistí také, že na trhu bude většina potravin s jasným průvodem a tím pádem budou kvalitnější. Koronavirová krize podle ní ukázala, jak je důležité, aby byl stát v oblasti potravin soběstačný.

Podmínky výrazného až extrémního sucha. V Česku je neobvykle nízká vlhkost půdy, ukazují satelitní data

Číst článek

„Pokud si věci vyrábím sama, zavřené hranice mě neohrozí. Jesliže chceme chránit životní prostředí, tak snižme uhlíkovou stopu a nevozme věci z jednoho konce světa na druhý,“ uvedla Balaštíková pro Radiožurnál.

Dalším předkladatelem návrhu je i poslanec SPD Zdeněk Podal. Podle něj je třeba obchodní řetězce donutit, aby prodávaly lokální potraviny, protože jinak dávají přednost levnějším produktům z dovozu. A zároveň by podle něj zastavilo růst potravin.

„Výkupní ceny zemědělských výrobků se snižují a roste to na řetězcích. Likviduje to naše pěstitele, protože jsou řetězce mnohdy nadnárodní,“ říká Podal.

Omezená volba

Návrh naopak nepodpoří poslanec Jan Skopeček (ODS). Sice souhlasí s tím, že je třeba podporovat české výrobce potravin, volba by ale podle něj měla být na spotřebiteli. Kvóty mohou pouze pokřivit trh. „Jakmile na trhu omezíta nabídku, cena poroste. A bude tak méně pestrá nabídka, protože se omezí možnost volby pro spotřebitele,“ míní Skopeček.

Zástáncem kvót pro české potraviny na českém trhu je i bývalý minitr zemědělství a současný předseda lidovců Marian Jurečka. Největší prospěch novely zákona vidí v tom, že kromě toho, že podpoří české zemědělce, přispěje také k větší pestrosti zemědělské krajiny. A ta zadrží více vody. Takže je to podle něj i způsob, jak bojovat se suchem.

Eva Mikulka Šelepová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme