Pověst ratingových agentur se hroutí

Proč se dnes eurozóna potácí v dluhové krizi? Mezi příčiny patří rozhazovačné hospodaření Řecka nebo třeba překotná výstavba stovek tisíc bytů a domů v Irsku. Někteří ale ukazují i na dalšího viníka: ratingové agentury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Graf

Graf | Foto: Christian Ferrari

O těchto soukromých firmách slyšíme v médiích pokaždé, když sníží hodnocení schopnosti některé země splácet své dluhy. A obvykle to vyvolá pořádnou bouři.

ČTĚTE TAKÉ: Evropská komise chce omezit vliv ratingových agentur

Ratingové agentury mají nezávisle posuzovat důvěryhodnost dlužníka. Mezi ty nejznámější patří Standard & Poor's, Moody's a také Fitch. Posuzují schopnost bank, firem, ale i států splatit své dluhy. A na základě toho jim přidělují takzvaný rating, tedy hodnocení.

To vůbec nejvyšší se označuje písmeny AAA. Mají ho země jako je Německo, Nizozemí nebo třeba Francie. Spousta politiků i komentátorů ale teď ratingovým agenturám nemůže přijít na jméno.

ČTĚTE TAKÉ: Evropský parlament omezil spekulace se státními dluhopisy

Před vypuknutím finanční krize dávaly to nejvyšší hodnocení různým finančním produktům a bankám, které už krachovaly. A teď prý zase dělají opačný extrém: snižují rating zemí eurozóny jako na běžícím pásu. Zastánci obhajují agentury tím, že jen dělají svou práci.

Ratingové agentury potřebují mít podle Evropské komise jasně stanovené mantinely. Proto přichází s návrhem, jak změnit pravidla jejich fungování.

Nikola Bojčev, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme