Povinné ručení zdraží až o pětinu. Pojišťovny tratí a nově vyplatí víc

Kdo platí v dnešní době za povinné ručení 5000 korun, příští rok by mohl zaplatit až o tisícovku víc. Taková je jednoduchá matematika podle pojišťoven. Ty totiž připravují zdražení povinného ručení, které by mohlo podle odhadů dosáhnout až 20 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Porucha auta (ilustrační foto)

Porucha auta (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podle údajů pojišťoven za posledních pět let klesla průměrná cena povinného ručení o tisíc korun na současných zhruba 2800 korun. Zatímco ještě před pěti lety na něm pojišťovny vydělávaly zhruba šest procent, nyní tři procenta tratí.

To je první důvod, proč zdražit. Konkurenční boj totiž stlačil ceny tak dolů, že se toto pojištění přestává pojišťovnám vyplácet. A pak jsou tady podle Tomáše Sikory z České asociace pojišťoven další důvody, které budou znamenat, že příští rok pojišťovny vyplatí mnohem víc peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povinné ručení zdraží příští rok až o pětinu. Důvody zjišťoval redaktor Petr Jansa

„Celkové náklady zvýšené od roku 2014, potažmo od 1. 9. letošního roku, budou stát na paušální úhradu nákladu hasičů 200 milionů korun, 600 milionů korun bude příspěvek do fondu zábrany škod, který musí pojišťovny od 1. ledna 2014 odvádět, a očekáváme, že více než dvě miliardy korun nás bude stát zavedení nového občanského zákoníku od následujícího roku. Čili celkové náklady pojišťoven vzrostou o tři miliardy korun,“ vypočítal Sikora.

Logicky to tedy pojišťovny musí promítnout do cen a hovoří se právě až o oněch 20 procentech zvýšení. Je ale na každé ze 14 pojišťoven, jak se k tomu postaví a o kolik zdraží. Nejčastěji se hovoří o 10 až 15 procentech.

Nový občanský zákoník ruší limity pro odškodnění

Zatímco dnes vše jasně stanovují tabulky, a například pozůstalí po nehodě dostanou od pojišťovny 240 tisíc korun, od ledna jakékoli limity zmizí.

Zákonné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla (tzv. povinné ručení) si musí dle zákona sjednat každý vlastník motorového vozidla. Jeho cena se mezi jednotlivými státy výrazně liší. Například v Lucembursku se průměrně pohybuje kolem 300 eur, druhým extrémem je například Lotyšsko, kde se za povinné ručení platí přibližně 72 eur.

U Nejvyššího soudu sice pracuje komise, která by měla stanovit jakýsi manuál pro vyplácení škod, ale než se vše sjednotí, bude to trvat ne měsíce, ale spíš roky.

O odškodnění nebo bolestném tak budou často rozhodovat soudy. Pojišťovny sice budou mít zájem se dohodnout mimosoudně, ale poškozený s tím nemusí souhlasit. Zákon pouze říká, že výše náhrady se stanoví podle zásad slušnosti.

Po novém roce tedy asi bude u vážných nehod dobré vzít si právníka i jako poškozený při jednání s pojišťovnou. Na něj má klient ze zákona nárok a pojišťovna pak hradí i jeho služby.

Povinné ručení - průměrná výše škody na zdraví 2000 - 2014 (odhad) | Foto: ČTK

Petr Jansa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme