Povinné účtenky zřejmě vydrží jen několik týdnů

Možná už ke konci srpna by mohla skončit povinnost vydávat účtenky ke každému nákupu nad 50 korun. Navrhl to senátní hospodářský výbor, takže předloze by se celý Senát měl věnovat počátkem příštího měsíce. Senátoři přitom předpokládají, že Poslanecká sněmovna by pak mohla jejich záměr schválit už na schůzi 16. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Kritizovanou povinnost vydat tištěnou nebo ručně psanou stvrzenku mají všichni podnikatelé od července a v případě opakovaného porušení jim hrozí pokuta až dva miliony korun.

Senátoři chtějí vyjít vstříc vládě, která tuto povinnost prosadila a nyní ji chce a po dvou týdnech platnosti zrušit. Návrh vlády, prohlásil počátkem týdne premiér Jiří Paroubek, půjde v září do sněmovny. Senátoři chtějí celý proces urychlit.

Nová povinnost se v tichosti dostala do novely zákona o živnostenském podnikání a podle živnostníků tím od července výrazně zkomplikovala jejich podnikání. Problém vznikl třeba u automatů na cigarety, které jsou dražší než 50 Kč, neboť automaty nedokážou stvrzenku vydat.

Odstranit povinnost vydávat účtenky se již při projednávání zákona o úvěru pro České dráhy pokusili počátkem července poslanci ODS. Příslušný paragraf navrhli zrušit. Ve sněmovně ale nezískali pro svůj záměr patřičnou podporu. V senátním hospodářském výboru dnes ke stejnému zákonu navrhl připojit zrušující ustanovení předseda výboru Milan Balabán.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme