Povodně přispějí k odrazu ekonomiky ode dna, zásadní změnu ale neudělají, říká ekonom

Stát se zadluží víc, než plánoval. Schodek rozpočtu oproti původně zamýšleným 50 miliardám stoupne v příštím roce na 110 a v roce 2016 na 115 miliard korun. Vláda chce zvýšit výdaje, aby podpořila ekonomický růst. Česko je totiž v nejdelší recesi v novodobé historii. Někteří ekonomové míní, že by impulzem pro českou ekonomiku mohly být i nedávné povodně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čára na sloupu u domu na kraji obce ukazuje, kde byla voda při povodních v roce 2002

Čára na sloupu u domu na kraji obce ukazuje, kde byla voda při povodních v roce 2002 | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Ekonomiku podle některých ekonomů podpoří i investice do nápravy povodňových škod. Podle hlavního ekonoma Ery Jana Bureše ale tento stimul nebude mít výrazný dopad.

„Nevidím to, že by povodně mohly mít fakticky pozitivní vliv na českou ekonomiku. Můžou trošku přispět k tomu, že se ekonomika odrazí ode dna, ale zásadní změnu neudělají,“ řekl Jan Bureš Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomiku podpoří i investice do nápravy povodňových škod. Téma pro hlavního ekonoma Ery Jana Bureše na Radiožurnálu.

Podle něj by měl stát v tuto chvíli v první řadě investovat do infrastruktury poničené po povodních. „To je asi první místo, kam by se investovat mělo. Další investice by měly směřovat do infrastruktury. V posledních letech tam došlo k velkému osekávání investic a je tam prostor pro to tyto investice navyšovat,“ uvedl.

Podle Bureše se na první pohled může zdát, že je Česko v lepší kondici než před několika lety, ale není tomu tak. „Při pohledu na veřejné finance jsou deficity nižší, ale na druhý pohled je nepříjemné, jakým způsobem jsme se k tomu dostali. Díky osekávání investic a navyšování především nepřímých daní. A to správně není a kvalita veřejných financí není vyšší než v roce 2007 či 2008,“ přiblížil.

Česká ekonomika se podle Bureše v tuto chvíli přirozeně stabilizuje. „Především útraty domácností si sáhly na své dno. A určitý obrat v rozpočtové politice může přispět k tomu, že se domácí poptávka obecně odrazí ode dna trošku rychleji,“ uvedl.

Zároveň ale zdůraznil, že zázraky od rozpočtové politiky čekat nelze. „Zvlášť v ekonomice, jako je česká, která vždycky primárně bude záviset na zahraničním obchodě. Důležitější než sledovat výdaje vlády bude sledovat to, jestli proexportně zaměřené podniky jsou odvážnější v investicích a v nabírání nových pracovníků,“ dodal.

Martin Drtina, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme