Povodněmi zničené peníze vyměňuje centrální banka. V jakémkoli množství

Povodně lidem nebo firmám poničily nejenom majetek, ale také peníze. Bankovky a mince jsou někdy zničené natolik, že s nimi nemůžeme platit v obchodech. Peníze lidem vymění Česká národní banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pražské Hostivaři začal úklid po povodních

V pražské Hostivaři začal úklid po povodních | Foto: Filip Jandourek

Domácnosti i firmy mohou živlem poničená platidla posílat do sedmi krajských poboček, a to v Praze, Plzni, Hradci Králové, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem.

Odborníci doporučují peníze co nejdříve rozložit a usušit. Neměly by se uchovávat zvlhlé nebo mokré v uzavřených obalech, kde můžou zplesnivět. Před tím, než je pošleme do některých z poboček České národní banky, je potřeba peníze omýt v roztoku dezinfekčního prostředku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech výměny povodněmi poničených peněz centrální bankou mluvil Jan Beneš

A to hlavně kvůli bacilům, které se ba bankovkách nebo mincích drží. Peníze pak stačí omýt vodou, usušit a vložit do pevné obálky, sáčku nebo pouzdra. K výměně je nutné vyplnit také velmi jednoduchý formulář.

„My žádáme, aby lidé posílali bankovky poškozené povodněmi společně s jakousi žádostí o poskytnutí náhrady za nestandardně poškozené peníze, která má předem vyplněné kolonky,“ říká mluvčí České národní banky Petra Hájková.

„Potřebujeme znát jméno člověka, potřebujeme znát jeho adresu, na kterou mu pošleme peníze poštovní poukázkou, popřípadě potřebujeme znát jeho číslo účtu, na který peníze poukážeme.“

Mince v dlani | Foto: Fotobanka Stock.xchng, Sufi Nawaz

Do žádosti se také píše stručné vyjádření, co se s penězi stalo. Stačí napsat třeba jenom klíčové slovo, a to "povodně". Formulář je k dispozici hned na úvodní webové stránce České národní banky.

Poštou nebo osobně

Poničené peníze mohou lidé posílat buď poštou, nebo je v pevnější obálce donést osobně na jednu ze zmiňovaných krajských poboček. Všechny potřebné adresy a další kontaktní údaje jsou také webových stránkách banky.

Lidé mohou poničené peníze posílat nebo předávat k výměně je mohou v jakémkoliv objemu. Odborníci z České národní banky ale doporučují, aby si domácnosti při vyšších částkách obálky s penězi raději pojistily.

Časový limit pro doručení banka nestanovila. Lidé mohou vyměňovat peníze, kdy budou chtít. Navíc Česká národní banka vymění poničené bankovky nebo mince zdarma.

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme