Pozor na přehnané zadlužování a masovou nezaměstnanost

Finanční podpora, kterou některé evropské země poskytly svým národním hospodářstvím, pomůže překonat současnou krizi. Státy Evropské unie ale musí dbát na to, aby se jejich veřejné rozpočty nepropadly do příliš vysokých schodků. Shodla se na tom bruselská schůzka šestnácti zemí starého kontinentu, platících společnou měnou eurem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankrot, krize

bankrot, krize | Foto: Free Stock Photos

Celkový finanční stimul dosáhl v Evropské unii výše tří až čtyř procent hrubého domácího produktu sedmadvacítky. Podle komisaře pro měnové a finanční záležitosti Joaquína Almunii je to dostatečná podpora. Zároveň je ale potřeba dbát na to, aby se jednotlivé země nezadlužily příliš.

Stejný důraz vyjádřil předseda eurozóny Jean Claude Junker: "Za každou cenu musíme mít únikovou strategii ze spirály přehnaných schodků a zadlužení. Vrátíme se k tomu během příštích měsíců a týdnů."

Unie preferuje částečnou nezaměstnanost

V Evropě bude i v nadcházejících měsících stoupat nezaměstnanost. Evropská unie v očekávání tohoto vzrůstu vyzývá podniky k tomu, aby své zaměstnance nepropouštěly.

Předseda států platících eurem Jean Claude Junker říká: "Myslíme, že rychlé přikročení k masovému propouštění není dobrou metodou. Chtěli bychom, aby podniky co nejvíc používaly částečnou nezaměstnanost."

To znamená, že by zaměstnanci po určitou dobu nechodili do práce a nedostávali mzdu nebo její část. Pracovní poměr by jim ale nezanikl. O případné společné podpoře takového opatření se bude v Unii jednat.

Evropské banky ohrožují takzvaná toxická aktiva

Tzv. toxická aktiva jsou úvěry a další finanční produkty, které rapidně ztratily hodnotu. Banky kvůli nim upadají do velkých ztrát a přestávají poskytovat úvěry firmám. Podle slovenského ministra financí Jána Počiatka může objem nezdravých aktiv v některých zemích dosáhnout až 10 procent HDP.

Evropská centrální banka a Evropská komise proto vypracují návrh společného postupu odstranění těchto znehodnocených aktiv. Ve hře je například takzvaná špatná banka, do které by se převedly. Znamenalo by to ale velké náklady pro evropské daňové poplatníky.

Protekcionismus - to je podle Česka hlavní riziko v současné hospodářské krizi

Obavy z protekcionistických tendencí vyjádřil premiér České republiky Mirek Topolánek, který kvůli tomu svolává mimořádný summit lídrů zemí Evropské unie. Protekcionismus označuje za hlavní nebezpečí i český ministr financí Miroslav Kalousek.

Podle Prahy byly poslední kapkou pro svolání summitu výroky francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho o potřebě vrátit automobilky zpět do Francie. Ten sice svá slova následně vysvětlil, přesto se o nich dál diskutuje.

Britský ministr financí Alistair Darling Českému rozhlasu řekl, že obavy Prahy sdílí: "Bylo by naprosto zničující, kdybychom se vrátily k protekcionismu, který tady byl ve třicátých letech. Ten zpozdil oživení o mnoho let."

Přečtěte si také:
Praha svolá unijní summit k hospodářské krizi
Sarkozy už netrvá na záměru stěhovat automobilky zpět do Francie
Sarkozyho kritika ohrožuje podle Topolánka ratifikaci Lisabonu
Sarkozy chce vrátit výrobu francouzských aut zpátky domů, třeba z Česka

Ondřej Houska, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme