Pozor při cestě přes Švýcarsko. Konec roamingu se týká jen Evropské unie a vybraných zemí

Už od čtvrtka končí v Evropské unii roamingové poplatky. Volání, psaní SMS zpráv nebo surfování po internetu by tak ve všech zemích mělo stát jako doma. Stále ale zůstávají omezení, která mohou používání mobilu v zahraničí znepříjemnit a také prodražit.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konec roamingu neplatí ve všech evropských zemích.

Konec roamingu neplatí ve všech evropských zemích. | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Devětatřicetiletý Petr vyjíždí za hranice republiky zhruba desetkrát do roka. Pracovním telefonátům se ale nevyhne ani na dovolené. I proto jsou jeho faktury za volání často vysoké. „V Evropě mi díky cestování vyúčtování nabývá v průměru o tisíc korun za jednu cestu. Všechno se snažím vyřešit přes aplikace využívající data," řekl Radiožurnálu pan Petr.

Od poloviny června se ale Petrovi faktury výrazně sníží. Odpadnou mu totiž veškeré roamingové poplatky, a to i u internetu. „Pokud má zákazník například tarif s 1,5 GB mobilních dat, může část vyčerpat v České republice, část v zahraničí nebo celý limit vyčerpat v zahraničí," potvrzuje mluvčí společnosti O2 Lucie Pecháčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konec roamingu neplatí ve všech evropských zemích. Více si poslechněte v reportáži Zuzany Švejdové.

Záleží na tarifu. Podmínky, které má člověk sjednané v Česku, teď budou platit i v cizině. Jestliže zákazník vyčerpá svůj objem dat, nemusí se bát vysokých poplatků. „Vždycky vám přichází upozornění, že jste vyčerpala 80 % dat a ve chvíli, kdy jste vyčerpali 100 % dat, tak přestáváte stahovat nebo rozhodně vám přijde upozornění. A vy si ty data můžete dokoupit, jestli chcete," říká mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová.

Pokud se ale někdo chystá na dovolenou mimo Evropskou unii - například do Egypta nebo Turecka, musí dál počítat s příplatky. „Mnozí operátoři právě populární cílové destinace zařazují v létě do výhodnějších balíčků, ale neznamená to, že by to bylo ve stejném balíčku jako ten zrušený evropský roaming. Například právě z Egypta nebo z Turecka bude volání, esemesky i data stále zpoplatněna," říká šéfredaktor serveru Mobilenet.cz Martin Pultzner.

Konec roamingu. Vodafone a T-Mobile spustil volání z EU bez příplatku

Číst článek

Minuta hovoru pak může vyjít i na 40 korun. Pozor by si lidé měli dávat taky u předplacených karet. „Je potřeba si dávat pozor na to, jestli mám v rámci předplacené karty například nějaké volné minuty za dobití jenom do sítě svého domovského operátora, a nebo do všech sítí. V případě, že je to pouze do sítě jednoho domovského operátora, tak takové minuty nemůžu neomezeně využívat v zahraničí," dodává Pultzner.

Zrádné ale může být i cestování po Evropě. Stačí, abyste jeli třeba na sever Itálie přes Švýcarsko a měli po celou dobu zapnutou navigaci se stahováním map nebo aktuálních dopravních informací.

Zatímco v Rakousku, Německu nebo Itálii vás tato služba nebude stát nic navíc, ve Švýcarsku si připlatíte. Na tuto zemi se totiž nová pravidla nevztahují, připomíná koordinátor digitální agendy Ondřej Malý. „Ta faktura může zvednout i o několik sto korun jenom tím průjezdem Švýcarskem. Celá ta regulace funguje pouze na území EU plus Lichtenštejnsko, Island a Norsko. Ten mimoevropský roaming je mimořádně drahý," vysvětluje Malý.

Pro aktivaci roamingu uživatelé nemusí dělat nic, připojí se k němu automaticky po překročení českých hranic. Je ale dobré si zkontrolovat, zda jste si už dříve neaktivovali u svého operátora nějaký jiný roamingový tarif, na který se nová pravidla nevztahují, případně zda váš paušál roaming vůbec umožňuje. Tento problém se ale v Česku týká hlavně speciálních datových tarifů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme