České dráhy se staly jediným akcionářem ČD-Telematika. Zbývající podíl odkoupily od PPF

České dráhy odkoupily od investiční skupiny PPF zbývající 29procentní podíl v telekomunikační firmě ČD-Telematika. Obě společnosti ve středu transakci definitivně stvrdily podpisem kupní smlouvy. Dráhy se tak staly jediným akcionářem firmy, uvedl dnes státní dopravce. Hodnotu transakce společnost neuvedla, podle ní vychází ze znaleckých posudků.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

PPF

PPF | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dráhy dosud v ČD-Telematika vlastnily téměř 71 procent akcií, zbývajících 29 procent držela PPF od roku 2018. „ČD-Telematika je z pohledu Českých drah i státu strategickou společností,“ uvedla společnost k dnešnímu podpisu smlouvy o odkupu podílu od PPF. Akvizici už dříve schválilo představenstvo, dozorčí rada a řídící výbor Českých drah.

„Cena akcií byla ověřena dvěma nezávislými posudky,“ podotkly ve středu dráhy k ceně bez jejího upřesnění. Server Seznam Zprávy dříve uvedl, že odkup může stát 850 milionů korun. Podle serveru dostaly dráhy před zhruba sedmi lety nabídku na odkup stejného podílu přibližně za 198 milionů korun. Tehdy však dráhy akvizici nakonec odmítly.

České dráhy budou jediným akcionářem ČD Telematiky. Zástupci akciových společností #CeskeDrahy a Telematika ze Skupiny PPF dnes podepsali „Smlouvu o převodu cenných papírů“. Předmětem kontraktu je prodej minoritního podílu Skupiny PPF (29,04 %) ve společnosti ČD – Telematika.

17:36 – 23. 06. 2021

1 12

ČD-Telematika nabízí ICT služby státním i soukromým organizacím, zejména internetové, datové a telekomunikační služby. Firma působí také v dopravě, kde spolupracuje s Českými drahami na vybavení vlaků bezpečnostními technologiemi. Firma zaměstnává přes 500 lidí, loni zaznamenala zisk před zdaněním 66,9 milionu korun, což je meziročně o 6,6 milionu méně. Zhruba o 20 milionů klesly společnosti i tržby na 1,67 miliardy korun.

České dráhy se pro transakci rozhodly i přes současné ztráty z dopravy. Loni kvůli pandemii koronaviru hospodařily se ztrátou 4,1 miliardy Kč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme