PPF nabídne tisícům drobných akcionářů O2 odkoupení akcií

Investiční skupina PPF nabídne drobným akcionářům O2 odkup akcií. Cena za jeden cenný papír bude 277 korun a 15 haléřů. PPF, která operátora ovládá, předpokládá, že nabídka se v praxi bude týkat přibližně 40 tisíc akcionářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustr. foto)

Peníze (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

Nejedná se o standardní veřejnou nabídku pro všechny akcionáře. Určená je pouze pro fyzické osoby, které držely akcie operátora ještě před letošním 15. srpnem.

„Skupina PPF se rozhodla, že nabídne fyzickým osobám - akcionářům O2 možnost odprodeje jejich akcií ve společnosti O2. Nabídka je určena především drobným akcionářům, kteří své akcie získali v kuponové privatizaci,“ upřesnil mluvčí PPF Radek Stavěl.

Cena odkupu je přibližně stejná jako v létě, tedy jako při povinném odkupu, jen s odečtem vyplacené osmnáctikorunové dividendy. Za jeden cenný papír tak PPF nabízí 277 korun a 15 haléřů.

Snaha o absolutní kontrolu

To je zhruba o 66 korun víc, než je aktuální cena na trhu. Fyzické osoby můžou nabídnout maximálně 200 akcií. Důvod tohoto kroku PPF je podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka jasný.

„Je to jeden z dalších kroků k tomu, aby firma ovládla co největší podíl společnosti O2. V rámci tohoto opatření může PPF odkoupit pouze jedno procento akcií. Je to další krok k tomu, aby PPF získala absolutní kontrolu.“

Samotná lhůta pro akceptování nabídky je od začátku prosince až do 16. ledna příštího roku.

Obří úvěr 55 miliard

PPF ovládla telekomunikační společnost už v loňském roce. Za majoritní podíl zaplatila 64 miliardy korun. Na nákup si ale PPF vzala obří úvěr 55 miliard.

Aby splatila část úvěru, požádala O2 o poskytnutí půjčky skoro 25 miliard a to v rámci finanční asistence. Dnes navíc orgány společnosti schválily zprávu, která specifikuje podmínky, za kterých úvěr PPF poskytne. V ohrožení je ale dividenda.

„Investoři na to už negativně zareagovali. Pokud ještě v té době, kdy se příští rok bude vyplácet dividenda, budou na trhu nějací minoritní akcionáři, tak já považuji za vysoce nepravděpodobné, že by se PPF chtěla dělit o dividendy,“ říká analytik Menčík.

O poskytnutí půjčky ale musí ještě rozhodnout valná hromada.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme