Kellnerova PPF dokončila nákup Škody Transportation, hned vyměnila generálního ředitele

Skupina PPF dokončila nákup sta procent akcií strojírenské skupiny Škoda Transportation včetně dalších aktiv souvisejících s její činností. A hned udělala několik personálních změn ve vedení společnosti. Funkci generálního ředitele a předsedy představenstva společnosti přebírá Petr Brzezina.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvaj. Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Brzezina pracoval na několika manažerských pozicích v mezinárodní technologické společnosti ABB v Česku, ve Švédsku a Belgii. Poté strávil 14 let v mezinárodním koncernu Alstom v Německu a Česku, kde měl v pozici generálního ředitele na starost západní a později východní Evropu.

Miliardová zakázka pro plzeňskou Škodovku. Na Slovensko dodá 25 elektrických vlaků

Číst článek

V letech 2008 až 2015 byl prezidentem Alstomu pro Česko a Slovensko se zaměřením na transport a energetická zařízení. Pracoval také v General Electric a od roku 2016 působil jako předseda představenstva a generální ředitel stavební společnosti OHL ŽS, která pod jeho vedením prošla reorganizací.

V představenstvu společnosti zůstávají dosavadní členové vrcholného vedení Škody Transportation Tomáš Ignačák a Zdeněk Sváta a ředitel společnosti Škoda Electric Jaromír Šilhánek. Představenstvo jako pátý člen doplní finanční ředitel Jan Menclík.

Škoda Transporation: silná značka s tradicí

Podle ředitele pro strategické projekty skupiny PPF Ladislava Chvátala, který je zároveň novým předsedou dozorčí rady společnosti, je Škoda Transporation silná značka s dlouhou tradicí, která má jméno po celém světě.

Škoda Transportation

Škoda Transportation s více než 5300 zaměstnanci je největší firmou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě. Vyrábí tramvaje, příměstské elektrické vlaky, lokomotivy, soupravy metra, trolejbusy nebo elektrobusy. Skupina má několik dceřiných společností v ČR, například společnosti Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou v Německu, Finsku, USA, Polsku, Maďarsku a Rusku.

„Zároveň zde máme obrovskou přidanou hodnotu v lidech, v jejich technických znalostech a zkušenostech. Věříme, že Škoda má při správně zvolené strategii, efektivním řízení a při využití našich mezinárodních zkušeností dobrou budoucnost,“ uvedl.

Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera působí v bankovnictví a finančních službách, telekomunikacích, biotechnologiích, pojišťovnictví, nemovitostech a zemědělství. Je aktivní v Evropě, Rusku, Asii i Severní Americe.

Mezi zájemci o převzetí Škody Transportation byl skoro rok za favorita považován největší výrobce kolejových vozidel na světě, Railway Rolling Stock Corporation z Číny. Poté do hry vstoupil konkurenční německý Siemens.

Na začátku listopadu pak česká média také s odvoláním na nejmenované zdroje přišla s informací, že Škodu Transportation koupí Energetický a průmyslový holding miliardáře Daniela Křetínského, nakonec se však stala kupcem Kellnerova PPF.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme