Akcionáři Monety schválili záměr spojení s bankovní částí PPF. Neodsouhlasili ale financování

Akcionáři Monety Money Bank na úterní mimořádné valné hromadě neodsouhlasili navržené financování spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy, které bylo potřeba k dokončení transakce. Předtím přitom odsouhlasili záměr spojení. Řekla to mluvčí Monety Zuzana Filipová. Valná hromada kolem 14.00 skončila.

Praha (Aktualizováno: 15:12 22. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

PPF

PPF | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Většina akcionářů vyslovila souhlas s vizí vytvořit silného českého šampiona pro živnostníky a drobnou klientelu. Bohužel většina hlasujících pro tuto transakci nedosáhla vysoké hranice 75 procent přítomných, tudíž financování koupě skupiny Air Bank schváleno nebylo. Nicméně věříme, že v blízké budoucnosti najdeme způsob, jak získat potřebnou podporu a transakci dokončit,“ uvedl předseda představenstva Monety Tomáš Spurný.

Skupina PPF vzala rozhodnutí akcionářů na vědomí. „Souhlas akcionářů Monety s převzetím aktiv kolem Air Bank potvrdil dohodnuté ocenění těchto aktiv a potvrdil, že koncept spojení Monety s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem má podporu většiny stávajících akcionářů Monety,“ reagovala PPF.

Minoritní podílníci, finanční ředitelka a právník. Skupinu PPF vede čtyřčlenný výbor

Číst článek

Společnost Tanemo ze skupiny PPF zůstává největším akcionářem Monety s podílem, jenž jí umožňuje vykonávat významný vliv na rozhodování valné hromady. PPF má rozsáhlé zkušenosti jako spolumajitel akciových společností se zastoupením různých skupin akcionářů a nejednou dokázala, že umí čelit náročným výzvám vyplývajícím z tohoto prostředí, uvedla. PPF dodala, že bude dál souběžně rozvíjet svoje strategické investice jak v Home Creditu, tak v Air Bank.

Akvizicí měla získat Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za kupní cenu 25,9 miliardy Kč. Ta by byla hrazena z 2,59 miliardy Kč z nadbytečného kapitálu banky a z 23,31 miliardy Kč získané úhradou emisního kurzu skupinou PPF za úpis 291 375 000 nově vydaných akcií Monety. Nové akcie měly být vydány za 80 Kč za akcii a navýšit celkový kapitál banky. PPF poté měla vlastnit 55,38 procenta akcií banky.

Spojením mohla vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Skupina PPF investuje do mnoha odvětví, a to od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. PPF ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva za 44 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98 000 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme