PPF měla v pololetí ztrátu 7,73 miliardy korun, podle společnosti je za ní odchod z Ruska

Skupina PPF vykázala v 1. pololetí letošního roku ztrátu 318 milionů eur (7,73 miliardy korun), když o rok dříve měla zisk 188 milionů eur (4,57 miliardy korun). PPF o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. Letošní ztrátu podle ní způsobily zejména náklady v souvislosti s odchodem z ruského bankovního trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

profimedia-069206732_221206-181118_ara.jpg

PPF v září oznámila, že se Home Credit stáhne z ruského trhu | Zdroj: Profimedia

„Ztráta vyplývá ze stažení Home Creditu z ruského trhu. V tomto kontextu pro mě představuje spíše vyjádření dobrých mravů než neúspěch,“ řekl k výsledkům generální ředitel skupiny PPF Jiří Šmejc.

PPF a její společnost Home Credit počátkem září oznámily, že dokončily prodej svého zbývajícího podílu 49,5 procenta v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB) včetně některých dceřiných společností. Znamenalo to odchod PPF a skupiny Home Credit z ruského bankovního trhu. Plnou vlastnickou kontrolu nad HCFB převzala skupina individuálních investorů.

Telekomunikační společnosti O2, Yettel a Cetin, mediální holding CME či výrobce dopravních prostředků Škoda Group dosáhly podle PPF v prvním pololetí letošního roku zisku.

„Stejně dobře si vedly banky ze skupiny PPF a poskytovatelé spotřebitelského financování pod značkou Home Credit v Evropě, střední Asii, v jižní a jihovýchodní Asii. Jediným trhem, kde přetrvávají problémy v důsledku proticovidových opatření, tak zůstává Čína,“ dodala PPF.

Skupina PPF uskutečnila v loňském a letošním roce několik klíčových transakcí, například prodej svého 40procentního podílu v Mall Group, 30procentního podílu v CETIN Group (při zachování majoritního kontrolního podílu) nebo prodej indonéského a filipínského Home Creditu s celkovými výnosy více než tři miliardy eur (73 miliard korun).

Skupina PPF a Home Credit se stáhly z Ruska, prodaly svůj zbývající podíl v ruské bance investorům

Číst článek

PPF koncem listopadu oznámila, že poskytovatel spotřebitelských půjček Home Credit prodává svá aktiva na Filipínách a v Indonésii za přibližně 615 milionů eur (asi 15 miliard korun).

Kupujícím je konsorcium dceřiných společností japonské finanční skupiny Mitsubishi UFJ Financial Group - MUFG Bank, thajské Krungsri Bank a indonéského poskytovatele spotřebitelských půjček Adira.

Skupina PPF podniká ve 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva 40,13 miliardy eur (975 miliard korun) a zaměstnává celosvětově 70 000 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme