Stěhování za prací Čechy neláká. Nepřiměla by je k tomu ani zajímavější nabídka či vyšší plat

Lidé v Česku se nechtějí stěhovat za prací. Podle průzkumu kandidátských preferencí personální agentury Grafton Recruitment by se 65 procent dotázaných nepřestěhovalo, ani kdyby to pro ně mělo znamenat lepší pracovní nabídku nebo vyšší plat. Stále méně lidí je také ochotných vyrazit za prací do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za prací by se lidé nepřestěhovali ani kvůli zajímavější nabídce nebo lepšímu platovému ohodnocení (ilustrační foto)

Za prací by se lidé nepřestěhovali ani kvůli zajímavější nabídce nebo lepšímu platovému ohodnocení (ilustrační foto) | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Nízká nezaměstnanost a rostoucí platy odrazují Čechy od stěhování za prací, informuje o tom středeční deník Právo.

„Klesající ochota Čechů ke stěhování za prací je logickým důsledkem snižující se nezaměstnanosti a růstu mezd. Za uplynulé dva roky jde o pokles o devět procentních bodů,“ řekla listu marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková.

Trh práce je podle analytiků vyčerpaný, brzdí další růst

Číst článek

Při posuzování potenciálního zaměstnání je pro lidi v Česku nejdůležitějším faktorem, jak vysoký budou mít plat. Do práce by přitom chtěli dojíždět maximálně 30 minut, pětina jich ale musí v reálu cestovat déle. Dojíždění si jsou zaměstnanci ochotni prodloužit právě jen v případě, že se jim vykompenzuje výrazně vyšší mzdou, doplňuje deník.

Podobný pokles se objevuje také u práce v zahraničí. Jak vyplývá z globální studie auditorské a poradenské společnosti BDO, ochota lidí ve sledovaných 33 zemích včetně Česka klesla za posledních pět let o sedm procentních bodů. Finančně výhodnou nabídku z cizího státu by přijalo 41 procent Čechů.

„Mobilita Čechů je tradičně ve srovnání se západní Evropou nižší,“ dodává Součková. Podle průzkumu společnosti Randstad jsou ze sledovaných 33 zemí Češi druhými nejméně ochotnými přestěhovat se za prací do zahraničí, hůře už si stojí pouze Dánové. Ochota lidí odjet za prací do zahraničí by ale měla podle Součkové s příchodem mladší generace narůstat.

mis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme