Práce v cizině láká stále více. Jen letos za ní vyjelo téměř 90 tisíc Čechů

Více než 86 tisíc Čechů letos vyjelo za prací do zahraničí a zájem každým rokem narůstá. A přibývá i těch, kteří kvůli povolání dojíždí každý den. Největší zájem je hlavně o evropské země, jako je Velká Británie, Německo, Irsko nebo třeba Rakousko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V popředí česká servírka Jana

V popředí česká servírka Jana | Foto: Jiří Hošek

Evropští zaměstnavatelé vyhledávají především kvalifikované pracovníky, kteří ovládají alespoň jeden cizí jazyk, konkrétně například angličtinu nebo němčinu.

Zkušenosti s prací v zahraničí má i šestadvacetiletý Radek, který se před časem rozhodl odjet do Německa. Dnes pracuje v IT oddělení. Podle něj je nejdůležitějším kritériem pro přijetí právě jazyková vybavenost:

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucím zájmu o práci v zahraničí mluvila Zuzana Švejdová

„Když přijde kdokoli kvalifikovaný, tak je úplně jedno, odkud je. Ale pokud nemá vzdělání a přijde sem a bez znalostí němčiny, chce tady něco hledat, tak je to pak vždy těžké. A na ty se Němci dívají určitě skrz prsty.“

Stále platí, že do zahraničí odjíždí pracovat hlavně mladí lidé. Mladší generace jednoznačně převažuje. Hlavním důvodem je právě znalost cizích jazyků a také odvaha jít do neznáma.

Na druhé straně ale přibývá lidí ve středním nebo vyšším věku, a to hlavně v příhraničních oblastech. Zjišťují totiž, že za stejnou práci dostávají v cizině víc. Některým se dokonce vyplatí do práce dojíždět každý den desítky kilometrů.

Šanci mají i starší ročníky

Starší lidé nacházejí uplatnění hlavně ve zdravotnictví nebo pečovatelství. Zájem je i o další pozice.

„V současné době je velká poptávka po kvalifikovaných řemeslnících, jako jsou elektrikáři, instalatéři, pekaři, cukráři, truhláři a tesaři. Zaměstnavatelé taky hledají sezonní pracovníky v turistickém ruchu, ve službách a v zemědělství,“ popisuje manažer společnosti EURES Miroslav Chytil.

Sehnat práci v cizině mohou lidé několika způsoby. Mohou vyjet takzvaně na vlastní pěst nebo třeba přes agenturu práce.

Ve druhém případě by si lidé měli důkladně prověřit, o jakou agenturu se jedná.

"Pokud se člověk rozhodne pro agenturu práce, tak by si měl v první řadě ověřit, jestli má povolení Úřadu práce ČR ke zprostředkování zaměstnání do zahraničí. Další podmínkou je, že taková agentura má mít sjednané pojištění proti úpadku,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

V případě nevyplacené mzdy se pak člověk může obrátit přímo na pojišťovnu. Agentura navíc nesmí požadovat jakýkoli finanční obnos za zprostředkování nebo procenta z domluvené mzdy.

Výjimku tvoří uhrazení výdajů spojených s cestou, jako jsou jízdenky, letenky nebo třeba ubytování.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme