Práce v Irsku se už Čechům nevyplácí tolik jako dřív

Irsko už pro Čechy není zemí zaslíbenou. Po vstupu Česka do Evropské unie tam jezdili sbírat zkušenosti a vydělávat peníze, protože Irsko - stejně jako Velká Británie a Švédsko - neuzavřelo dočasně svůj pracovní trh. Teď se irský ekonomický zázrak hroutí a hrozí mu recese.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: europa.eu.int

Irové se prý bojí a víc šetří. Potraviny i pohonné hmoty jsou dražší a na současnou ekonomickou situaci reagují i Češi, kterých tam žije přes deset tisíc. Nezaměstnaných Irů přibývá a víc je prý také Čechů, kteří o práci přišli a nemůžou najít novou.

Také kvůli silnější koruně se už práce v Irsku, třeba v cestovním ruchu, barech nebo technických profesích, Čechům tolik nevyplácí. Řada z nich proto míří domů, stejný efekt se čeká i u Poláků.

Do Irska dnes jede na státní návštěvu také prezident Václav Klaus. Je možné, že se bude jednat také o lisabonské smlouvě, kterou Irsko odmítlo v červnovém referendu.

Lenka Jansová, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme