Pracovní neděle se týká až čtvrtiny Čechů. Pravidelně tráví konec týdne v zaměstnání každý desátý

Práce v neděli se pravidelně nebo občas týká více než čtvrtiny všech zaměstnaných Čechů, což je zhruba 1,3 milionu lidí. Za 15 let tento podíl klesl, až do roku 2006 přesahoval 30 procent. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti Wood & Company.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce, zaměstnanost (ilustrační foto)

Česko se tak řadí mezi státy s nadprůměrným podílem pracujících v neděli (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

V neděli obvykle nebo občas pracuje 25,6 procenta zaměstnaných Čechů. Pravidelně přitom tráví neděli v práci zhruba každý desátý zaměstnanec, dalších 14 procent chodí do práce v neděli občas.

Senát podpořil sdílená pracovní místa. O jednu zaměstnaneckou pozici se bude moct dělit více lidí

Číst článek

„Podíl pracujících v neděli souvisí se zaměřením ekonomiky daného regionu. Orientace na průmyslovou výrobu nebo oblasti, které, jak se říká, neznají dny v týdnu, ovlivňují podíl pracujících v posledním dni týdne,“ uvedla analytička Wood & Company Eva Sadovská. Na Slovensku se aktuální podíl zaměstnanců, kteří docházejí do zaměstnání v neděli, pohybuje kolem 31 procent.

Maloobchod zaměstnával podle údajů Českého statistického úřadu v závěru loňského roku v průměru 353 000 lidí, pracovní neděle se týkala většiny z nich. „Pokud vycházíme z dat Eurostatu, v neděli pracuje pravidelně nebo občas odhadem více než milion zaměstnaných Češek a Čechů z dalších odvětví ekonomiky, mimo maloobchod,“ doplnila Sadovská.

Jde především o zaměstnance průmyslových odvětví, restaurací, ubytovacích zařízení, dopravy nebo zemědělství a kultury. V neposlední řadě jde ale i pracovníky ve zdravotnictví nebo u záchranných složek, tedy hasiče nebo policisty.

V roce 2019 představoval podíl pracujících v neděli v celé Evropské unii 23,8 procenta. Česko se tak řadí mezi státy s nadprůměrným podílem pracujících v neděli. Nejvyšší podíl mají v Nizozemsku (37,3 procenta), následují Malta a Dánsko s pětatřicetiprocentním podílem. Naopak nejnižší podíl nedělních pracovníků mají v Německu (19,3 procenta).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme