Průzkum: 82 procent Čechů začíná pracovat před osmou ráno, do kanceláří míří stále méně lidí

Češi chodí do práce dřív než v ostatních zemích. Okolo 82 procent zaměstnanců malých a středních firem je v zaměstnání do 8.00 hodin, desetina pak do 9.00. V Evropě chodí před osmou dvě třetiny lidí a na devátou pak čtvrtina. Vyplývá to z průzkumu společnosti Microsoft. Ta na čtvrtek uspořádala již šestý ročník Dne spolupráce odkudkoliv.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto).

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nejdříve je na nohou výroba, kde šest z deseti pracovníků začíná nejpozději v 6.00 hodin ráno. Tento čas je nejčastější začátek i pro zdravotnictví a farmacii (třetina).

Sedmá hodina dominuje pro stavebnictví (polovina), veřejnou správu (dvě pětiny) a dopravu, 8.00 u velkoobchodu, IT a telekomunikací. Nejdéle si ráno přispí zaměstnanci ve finančním sektoru a spotřebním zboží, kde převládá začátek kolem deváté hodiny.

Brzké vstávání zvyšuje produktivitu práce, biologické hodiny ale neoklamete, tvrdí vědci

Číst článek

Možnost práce z domova využívá již téměř čtvrtina zaměstnanců, do netradičních pracovních prostor, například do kaváren, zavítá 27 procent Čechů a 14 procent lidí pracuje na cestách. Jen dvě pětiny (39 procent) pracují výhradně v kanceláři své firmy a 18 procent v prostorách výrobního závodu.

Práce z domova či kavárny přibývá

Počet lidí, kteří nemusí pracovat pouze v kanceláři, stabilně roste. Před dvěma lety musely každý den za svým pracovním stolem sedět až tři čtvrtiny českých zaměstnanců malých a středních firem.

V evropském měřítku pracuje 31 procent zaměstnanců pravidelně z domova a dalších 42 procent na cestách či z míst, jako jsou kavárny či co-workingová centra. Dvě pětiny pracují především z firemních kanceláří a desetina v továrně.

Podle mluvčí českého Microsoftu Lenky Čábelové je modernizace firemní kultury pro české manažery tématem číslo jedna.

Dvě třetiny (64 procent) uvedly, že potřebují hlavně zlepšit spolupráci, zapojení a produktivitu zaměstnanců. Až poté následuje optimalizace procesů, inovace produktů či zkvalitnění interakce se zákazníky Za opravdu produktivní se při dnešním stylu práce považuje jen osm procent Čechů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme