V Česku přibylo pracovních úrazů, nejčastější jsou v dopravě a stavebnictví. Třetinu obětí tvoří cizinci

V Česku loni přibylo smrtelných pracovních úrazů. O život v práci přišlo 123 lidí, podobně jako v roce 2010 či 2011. Třetina z toho byli cizinci. Předloni přitom počet poprvé klesl pod stovku. Vyplývá to z údajů Státního úřadu inspekce práce. Zástupci odborových svazů si v pátek připomněli památku obětí pracovních úrazů a nemocí z povolání.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výškové práce

Stavebnictví a doprava patří mezi nejrizikovější oblasti, co se smrtelných pracovních úrazů týče. (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Podle místopředsedkyně největší odborové centrály Radky Sokolové loni počet obětí pracovních úrazů oproti roku 2017 vzrostl.

„Konkrétně v roce 2018 zemřelo v České republice 123 zaměstnanců při výkonu práce. Oproti roku 2017 je to číslo opravdu dramaticky vysoké, protože rok předtím byl počet obětí 95,“ upřesnila pro Radiožurnál Sokolová.

Od ledna se zvýší náhrady za pracovní úraz a nemoc z povolání. Změna se dotkne i obrany a vnitra

Číst článek

V posledním desetiletí se přitom počet snižoval. Pod dvě stě se dostal v roce 2003. V roce 1969 v práci zemřelo 623 lidí.

Smrtelné pracovní úrazy se stávají nejčastěji v dopravě, ve stavebnictví, při manipulaci s břemeny, práci ve výškách nebo výkopových pracích. V oborech s vyšší úrazovostí často pracují lidé ze zahraničí.

Jazyková bariéra

Celá třetina všech úrazů se stala právě lidem jiného občanství než českého. „Na celkovém počtu 123 smrtelných pracovních úrazů se 38 případy podílely pracovní úrazy cizinců, kteří pracovali v České republice. Je to údaj, který jsme v minulosti nezaznamenali,“ okomentoval neobvyklý nárůst generální inspektor ze Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn.

Za narůstajícím počtem obětí z ciziny by mohl být i problém v komunikaci, zahraniční pracovníci totiž často neovládají češtinu. Právní předpisy ale nenařizují seznámit cizince s podmínkami bezpečné práce v jejich jazyce. Řada lidí je ve firmách přes agentury.

Českomoravská konfederace odborových svazů v pátek uspořádala vzpomínkovou akci na oběti pracovních úrazů a nemocí z povolání. Pietního setkání se měl zúčastnit například předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula nebo generální inspektor Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn.

Adéla Davidová, apa, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme