Pracující důchodci přijdou o slevu na dani. Je to diskriminace, říkají

Pracující důchodci přijdou od příštího roku kvůli úsporným opatřením vlády o slevu na dani. Týkat by se to mělo let 2013 až 2015. Senioři to považují za diskriminační a zvažují další protesty. Jasno by o nich mělo být tento týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vláda chce pomocí dočasných úsporných opatření a vyšších daní vybrat příští rok o 30 miliard korun víc. Kromě rostoucí DPH, takzvaného solidárního příspěvku, který se týká lidí s příjmy nad sto tisíc měsíčně, nebo rostoucí daně z převodu nemovitosti, ucítí dopady reformních opatření, které v pátek přijala sněmovna, i důchodci.

Kromě pomalejší valorizace důchodů se pracující senioři budou muset rozloučit i se slevou na dani. Ministerstvo financí tvrdí, že cílem protischodkového balíčku vlády jsou takové daňové úpravy, které nepopulární zvýšení daní rozprostřou na co nejširší vrstvy obyvatelstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

První náměstek ministra financí Ladislav Minčič, předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes a předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů a viceprezident Hospodářské komory Jan Wiesner v Ozvěnách dne

„Ambicí bylo to rozprostřít co nejšířeji, tedy i na skupinu důchodců, kteří jsou ekonomicky aktivní,“ řekl první náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes je ale přesvědčen, že se jedná o diskriminaci.

„Sleva na dani je zrušena pouze u pracujících důchodců, jako jediné sociální skupině. Tady nejde o rozprostření na všechny, ale o jednoznačnou diskriminaci seniorské populace. Jde o diskriminaci z důvodu věku,“ vysvětlil s tím, že to možná dělá ministerstvo schválně, aby pracujících důchodců ubylo.

Důchodci si potřebují přivydělat

O tom ale není přesvědčen předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů a viceprezident Hospodářské komory Jan Wiesner. Souhlasí sice s tím, že se jedná o diskriminaci, seniorů v práci ale podle něj neubyde.

„Důchodci to potřebují proto, aby své životní náklady, které se neustále stupňují, nějakým způsobem pokryli. Z tohoto důvodu budou pokračovat v práci,“ řekl Wiesner. Ministerstvo ale jakékoli nařčení z diskriminace odmítá.

Předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes | Foto: ČTK

Minčič navíc připomněl, že stále existuje takzvané nezdanitelné minimum, kterého se stát nedotkne. „Starobní důchody až do výše 24 tisíc korun měsíčně jsou nedotknutelné,“ upřesnil náměstek ministra financí.

Do státní kasy by zrušení slevy na dani pro pracující důchodce mělo přinést 2 až 2,5 miliardy korun ročně. Podle ministerstva se jedná pouze o dočasný krok. „Tříletý horizont je maximálním horizontem. To je můj osobní, odborný názor. Spíše se může stát, pakliže se bude hospodaření veřejných rozpočtů jako celku vyvíjet poněkud lépe, že může dojít i ke zkrácení tříletého období,“ dodal Minčič.

Senioři i přesto zváží další formu protestu. Během týdne bude podle Pernese jasné, jak se důchodci k celé situaci postaví.

Veronika Sedláčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme