Praha 13 ušetří díky energetickým úsporám 240 milionů korun

Do dnešního dne mělo ministerstvo průmyslu a obchodu odevzdat na vládu zprávu o možnostech financování energeticky úsporných projektů v budovách státní správy metodou označovanou jako EPC (Energy Performance Contracting). Díky této metodě může také Městská část Praha 13 během příštích deseti let ušetřit 240 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Vodrážka (ODS)

David Vodrážka (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Několik zdejších institucí už při úsporách energie metodu EPC, která je založena na principu smluvně zaručených úspor, vyzkoušelo.

Praha 13 si udělala rozbor, za co platí nejvíc peněz. Vyšlo jí, že je to jednoznačně za školy a školky, a to hlavně za energie nutné pro jejich provoz. Proto hledala způsob, jak náklady snížit. S dosavadním centrálním dodavatelem se nedokázala dohodnout, proto si našla jinou firmu. A zároveň požádala o dotace na zateplení budov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspory EPC - 30.9..mp3

„Jednalo se celkem o 17 škol a školek a získali jsme na ně dotaci přes 184 milionů korun. Další finanční prostředky šly z našeho rozpočtu, čili zhruba je to kolem půl miliardy korun, nejenom tedy zateplení, ale i výměna oken a všechno co s tím souvisí,“ říká starosta Prahy 13 David Vodrážka.

„Všechna naše zařízení, ve finále 31 budov bylo zatepleno. Nicméně stále to neplnilo požadavek, abychom mohli regulovat dodávky energií do těch budov,“ dodává.

A nejen do budov. Díky novým kotelnám a moderní technologii mohou regulovat teplotu a světlo v jednotlivých třídách podle toho, jak jsou nebo budou zrovna obsazené. Řešení našla Praha 13 ve spolupráci se dvěma jinými firmami a za využití metody EPC.

Investice se splácí z úspor

Podstatou metody EPC je to, že investici splácí majitel objektu postupně během let z peněz, které uspoří za energii. Objem úspor garantuje dodavatelská firma.

Když se peníze za energii nepodaří uspořit, firma splátku nedostane. Pro dodavatelskou firmu je tedy životním úkolem, skutečně úspor dosahovat každým rokem. Proto používá nejnovější technologie a na energeticky úsporný provoz firem sama dohlíží.

V případě škol a školek na Praze 13 nejen pomocí místních a centrálních dispečinků, ale také vyhlášení soutěže pro školáky. Aby samy děti měli motivaci neplýtvat energií a aby také věděli, jak co nejefektivněji šetřit. Pro městskou část má projekt EPC i další výhody. Nejen to, že nemusela použít hotové peníze a nemusela si brát drahý úvěr od bank:

„Městská část nemusela za kotelny v první fázi nic zaplatit, firma nám garantovala úspory a ty garantované úspory – z těch vlastně vznikají peníze, které ušetříme a z toho teprve platíme té firmě,“ vysvětluje Vodrážka. „Pro nás byla hrozně důležitá právě garance od odborné firmy, protože starosta ani úřad není odborníkem na hospodaření v oblasti tepla a energií,“ dodává.

Podobně využívá metodu EPC také třeba Národní divadlo v Praze pro několik svých budov. Tam třeba k vytápění slouží i teplo, které produkují diváci, nebo které vzniká ve strojích jevištní techniky. Využívají i tepelné čerpadlo ve Vltavě.

Širšímu využití brání současná legislativa

K tomu, aby podobný způsob, jehož hlavní výhodou je nenáročnost na prvotní investice, mohly používat i další organizace, ale brání současná legislativa. Vyplývá to z rozboru, který vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Zatím si ověřujeme realizovatelnost těchto projektů, jsme velmi rádi, že tato metoda pilotně může být někde nasazena, jako je Praha 13, nicméně v současné době prověřujeme legislativní možnosti, zda vůbec bychom tuto metodu mohli za současné legislativy využít,“ potvrzuje ministr Martin Kocourek.

Jde hlavně o státní rozpočtové organizace. Výhodou je, že náklady investice do úspor na sebe přebírá soukromá firma. A ta je pak placena podle toho, zda se jí podaří úspory skutečně zajistit.

Jitka Hanžlová, Martina Maňasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme