Praha 6 chce prodat nesplacené dluhopisy po firmě Key Investments za 167 milionů

Praha 6 nabídne k odprodeji pohledávky po firmě Via Chem Group ve výši 167 milionů korun. Veřejnou soutěž na kupce nesplacených dluhopisů, které pro radnici v roce 2010 koupila firma Key Investments, vypíše městská část do konce měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad městské části Praha 6

Úřad městské části Praha 6 | Foto: Tomáš Adamec

Na myšlenku přivedla radnici firma Cyrrus Corporate Finace, která za dluhopisy nabídla polovinu jejich původní ceny.

„Nesouhlasím s tím, aby se to teď prodalo jednomu zájemci. To, co bych navrhoval, je udělat veřejnou nabídku na odkup té pohledávky," řekl Petr Hrdina ze Strany zelených těsně před hlasováním zastupitelstva, které tento návrh nakonec schválilo. Ukončilo tak jednání s dlužníkem firmou Via Chem Group.

Key Investments spravovala nebo spravuje prostředky městským částem Prahy 6, 10 a 13. Radnice firmě dohromady svěřily stovky milionů korun.

„Myslím si, že tak, jak jsem s nimi jednala, tak tam je už cesta zavřená," řekla starostka Marie Kousalíková z ODS.

Praha 6 přesto firmě prodloužila lhůtu splatnosti do 11. října. Pokud ani pak radnice peníze nedostane, zváží podání žaloby.

Společnost Key Investments je od loňského podzimu v konkurzu. Návrh na insolvenci na sebe koncem června podala sama s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam.

Tři bývalí členové představenstva Key Investments jsou obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme