Praha a Budapešť pro další visegrádskou spolupráci

Maďarsko a Česko chtějí spolupracovat na třetích trzích. Shodli se na tom maďarský předseda vlády Péter Medgyessy s českým premiérem Vladimírem Špidlou, který je na jednodenní oficiální návštěvě Maďarska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Péter Medgyessy a Vladimír Špidla

Péter Medgyessy a Vladimír Špidla | Zdroj: ČTK

Vzájemný česko-maďarský obchod se od založení CEFTA téměř ztrojnásobil, a jeho objem může do konce tohoto roku dosáhnout 2 miliard dolarů. Kvůli lepší informovanosti a využívání skrytých možností se proto premiéři dohodli na vytvoření smíšené česko-maďarské hospodářské komise na vládní úrovni.

Jednali také o možnostech česko-maďarské spolupráce při obnově Iráku a při budování zázemí nadnárodních firem ve střední Evropě. Třetí oblastí spolupráce je spolupráce v rámci visegrádské skupiny a Evropské unie, kterou oba premiéři hodnotili velmi kladně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla: Spolupráce s Maďarskem

Vladimír Špidla k tomu řekl: "My jsme toho názoru, že Visegrád je velmi vhodným nástrojem i po vstupu do Evropské unie, a sečteme-li jeho saldo je někdy významně kladné, jindy méně, ale nikdy není záporné."

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme