Praha bude mít zřejmě od jara přímé letecké spojení s čínskou Šanghají

Prahu a čínskou Šanghaj zřejmě od jara příštího roku spojí nová přímá letecká linka. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD na Čínském investičním fóru. Na Pražském hradě se ho účastní stovky byznysmenů a politiků z Číny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, Praha

Letiště Václava Havla, Praha | Foto: Filip Jandourek

Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl, že po rozjezdu přímého leteckého spojení s Pekingem by novou linku Praha - Šanghaj mohl spustit čínský letecký dopravce China Eastern.

Z Prahy se tak podle premiéra stává důležitý dopravní uzel s Čínou.

„Vítám rozhodnutí našich čínských partnerů vybudovat z pražského letiště přepravní uzel Číny pro střední a východní Evropu a Evropskou unii. Je to jedinečná příležitost, a to jak pro letectví, tak pro rozvoj cestovního ruchu a podnikatelskou spolupráci obou zemí,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze probíhá česko-čínské fórum. O čínských investicích mluví prezident HK ČR Vladimír Dlouhý a analytička ČRo Marie Bastlová

Přímá letecká linka spojuje Prahu s Čínou od září. Do Pekingu létá společnost Hainan Airlines třikrát týdně. Od 2. prosince 2015 se ale bude létat pouze dvakrát týdně, a to v pondělí a v pátek.

Kromě letectví chystají čínští podnikatelé také jiné projekty, například na finančním trhu.

Podle Sobotky by se Česko mohlo stát základnou pro vstup čínských institucí na středoevropský trh. V této souvislosti uvedl, že čínské finanční instituce uvažují stejně jako Bank of China o založení pobočky v Česku.

Spolupráce ve vědě

Premiér Sobotka by dále uvítal, kdyby obě země víc spolupracovaly ve vzdělávání nebo vědě:

„Naše země disponují velkými kapacitami - propojení vědeckých týmů obou zemí, oblast modernizace, digitalizace průmyslu a další agendy, jako jsou moderní technologie, nanotechnologie nebo ochrana životního prostředí, jsou velmi zajímavými a perspektivními oblastmi spolupráce.“

Fórum může podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého nestartovat novou fázi ve vztazích. Podle něj ale záleží, jaké podmínky Češi vytvoří a jestli podniky budou dobrými partnery pro čínský kapitál:

Tajemník sekretariátu Komunistické strany Číny Tu Čching-Lin (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka | Foto: ČTK

„Je dobře, že se vztahy zlepšily. Zatím je ale objem čínských investic velmi malý. Jestli je o to takový zájem, tak bychom měli vytvořit podmínky, aby byl větší. Aby se Čína stala významnějším investorem do české ekonomiky, než je tomu dosud. Vysoká politická účast z čínské strany svědčí o tom, že podpora na čínské straně existuje. Je na nás, abychom se této šance dokázali chopit.“

Čínské investiční fórum pokračuje ve Španělském sále Pražského hradu i odpoledne. S projevy vystoupí čeští ministři, večer pak prezident Miloš Zeman.

Letiště Václava Havla Praha - mimoevropské lety | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme