Praha chce přilákat pořadatele kongresů

Kongresový turismus by mohl hlavnímu městu přinést nejen peníze, ale i prestiž. Zastupitelé proto uvažují o tom, jak organizátorům velkých mezinárodních akcí usnadnit podmínky. Třeba zlevněním nájmu za prostory, které má město k dispozici, nebo uvítací večeří v rezidenci primátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celkový pohled na Pražské mosty a Smíchov

Celkový pohled na Pražské mosty a Smíchov | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Odborníci, kteří k nám přijedou na nějakou konferenci, zde zanechají více peněz, než klasičtí turisté. Ať už za ubytování v luxusních hotelech nebo za služby s tím spojené, případně nákupy a podobně. Nejde však jen o peníze, ale i o mezinárodní prestiž. Vzdělání a úroveň jsou hodnoty, na kterých by mohla Česká republika v budoucnosti stavět a kongresový turismus by tento cíl mohl pomoci podpořit.

Přehrát

00:00 / 00:00

kongresy střih.mp3

„Existuje spousta možných pobídek. Ať už tím, že jsou za zvýhodněných podmínek poskytnuty objekty, které jsou v majetku města nebo tím, že se kupříkladu odehraje uvítací večeře třeba v rezidenci primátora,“ nastínil člen výboru pro ochranu památek a cestovní ruch Václav Novotný z TOP 09.

Podle dnešních Hospodářských novin již dnes rada pražského magistrátu rozhodla o tom, že účastníkům kongresu čítajících nad 500 lidí a s pětinovou zahraniční účastí promine placení jízdného v hromadné dopravě.

Západní sousedé vědí jak na to

Nejúspěšnější zemí, pokud jde o kongresovou turistiku je Německo. U našich západních sousedů se konají dvě třetiny všech světových veletrhů. „I proto věnují Němci tomuto způsobu podnikání velkou pozornost. Sledují trendy, dělají si odborné studie. V každé spolkové zemi a větších městech existují odbory zabývající se strategickými koncepcemi právě v oblasti cestovního ruchu,“ říká zpravodajka Českého rozhlasu v Německu Klára Stejskalová.

Mnoho zahraničních návštěvníků přiláká také Vídeň, kde se ročně odehraje 160 velkých mezinárodních akcí. Město platí uvítací recepci a vrací organizátorům část nákladů, až do výše 30 tisíc Eur. „Odhadem více než polovina hostů v hotelích rakouské metropole jsou účastníci různých kongresů, konferencí, summitů a jiných mezinárodních setkávání. Právě kvůli kongresové turistice jsou Vídeňské hotely po celý rok z větší části vytíženy. K tomu se váží i prosperující luxusní restaurace, salóny krásy a mimořádně drahé butiky se zcela výjimečným zbožím,“ informuje z Vídně spolupracovnice Českého rozhlasu Marie Woodhamsová.

Jaromír Marek, Květa Moravcová, Petra Kotvová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme