Praha, coby pátý nejbohatší region EU

Evropský statistický úřad prohlásil, že hlavní město Praha je pátým nejbohatším regionem Evropské unie. Úřad uvedl, že v přepočtu hrubého domácího produktu na obyvatele je Praha hned za Londýnem, Lucemburkem, Bruselem a Hamburkem. Data ovšem nejsou příliš aktuální. Pocházejí z roku 2007.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha

Praha | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Ekonom České spořitelny, Petr Zahradník, vysvětluje že parametrů, které k tak vysokému umístění přispěly je víc: "Nejsou to například jen platy. Ty jsou jen součástí. Je také přepočítávana hodnota HDP na obyvatele a mnoho dalších ukazatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Petr Zahradník vysvětluje důvody, proč se Praha dostala na 5.příčku v žebříčku nejbohatších regionů EU

Podle Zahradníka není vysoké umístění Prahy úplnou novinkou. Nikdy jsme sice nebyli pátí, ale kontinálně se prý Praha pohybuje tak kolem 10. místa a to od vstupu do EU. "Novinkou je ale to, že jsme pronikly hluboko do první desítky. Ještě se to však nedá přisuzovat faktoru hospodářské krize, protože je to před ní."

Umístění Prahy ale nevypovídá o síle celé české ekonomiky. "Hlavní město je vysoko, ale Česká Republika je jako celek podprůměrně rozvinutá evropská země. Vypovídá to o velké propasti mezi metropolí a zbytkem. Možná největší v porovnání s dalšími zeměmi EU, " rozebírá rozdíl Petr Zahradník

Fakt, že se hlavní město tak výrazně odlišuje je spojen s tím, že Praha je v zahraničí symbol. "Mnozí investoři znají Prahu, ale neznají Česko. Investice v oblasti služeb, tam kde přidaná hodnota roste nejvíce, jsou umístěny v Praze. Rating a pověst Prahy jsou v zahraničí zřejmě vyšší, než rating celé České republiky," odhaduje Zahradník.

Řešení pro ostatní regiony podle něj spočívá v takzvané kohezní politice EU - tedy ve strukturální fondech. V rámci těch totiž získává Praha jen 1% a zbytek, tedy přibližně 27 miliard euro na sedm let, jde ve prospěch ostatních regionů.

Zuzana Walterová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme