Havlíček: Tři členové Energetického regulačního úřadu jednali v zájmu firem, všichni v radě končí

Vláda na úterním jednání provedla zásadní změny ve vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Na tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu, vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Novým předsedou rady úřadu kabinet jmenoval Stanislava Trávníčka, dosavadnímu šéfovi rady Janu Pokornému neprodloužila vláda mandát. Byli také odvoláni členové rady Vladimír Vlk a Vladimír Outrata, které nahradí Martina Krčová a Petr Kusý.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 15:53 30. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček.

Ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pokorný, Vlk a Outrata podle vyjádření ministra na tiskové konferenci po jednání vlády systematicky jednali v souladu se zájmy regulovaných subjektů, to znamená, že nejednali v souladu se zájmy spotřebitelů. Vyplývá to podle Havlíčka z informací bezpečnostních složek. „Nejednalo se o náhodný akt,“ uvedl ministr.

Proti ‚šmejdům‘ v energetice. 14 dodavatelů podepsalo dobrovolná pravidla pro ochranu zákazníků

Číst článek

Radní ERÚ Vlk se chce proti svému odvolání bránit soudní cestou. Odvolání ho překvapilo. Odmítá obvinění, že byl zlobbovaný energetickými firmami.

Odvolaný radní Outrata má úterní vývoj kolem ERÚ za neodůvodněný. „Havlíček by měl vážit slova, protože budou zřejmě použita v soudní při,“ zmínil.

Všichni nově jmenovaní členové rady se podle ministra zúčastnili veřejného výběrového řízení a mají dlouholeté zkušenosti s ERÚ. Členy rady ERÚ jmenuje a odvolává vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu, plně obsazená má pět členů.

Dalšími členy rady jsou Rostislav Krejcar a Ladislav Havel. Na konci července příštího roku skončí mandát Krejcarovi.

Člena rady ERÚ může vláda odvolat v případě hrubého nebo opakovaného méně závažného porušení jeho povinností. Havlíček v úterý uvedl, že na základě opakovaných závažných informací bezpečnostních složek a na základě řady dalších prověřených informací je zřejmé, že Pokorný, Vlk a Outrata v posledních měsících hrubě porušovali své povinnosti vzhledem k nestrannosti a nezávislosti.

‚Hrubé porušení povinností'

„Energetický regulační úřad patří mezi nejvlivnější organizace v zemi, který ovlivňuje ceny za energie spotřebitelů. Jeho úkolem je ochránit zájmy zákazníka, proto členové rady ERÚ musí za každých okolností prokázat nezávislost a nestrannost. Pokud tak nečiní, jedná se o hrubé porušení povinností, což s ohledem na ochranu spotřebitelů nebudeme tolerovat,“ řekl Havlíček.

Úterní jednání vlády o tomto bodu se podle ministra konalo s ohledem na zjištěné skutečnosti v utajeném režimu.

Ministr dodal, že pro lepší fungování rady ERÚ připravilo ministerstvo novelu energetického zákona, a to z důvodu nejednoznačně stanovených pravomocí a kompetencí členů a předsedy rady.

„Nově se plánuje posílení práv a kompetencí předsedy ERÚ, který bude současně fungovat jako generální ředitel, bude tedy řídit úřad a radu a jednat jménem úřadu. Rada bude nadále schvalovat všechny klíčové dokumenty a materiály a bude fungovat na podobném principu jako Český telekomunikační úřad,“ dodal v úterý resort.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme