Praha hostí konferenci o přijetí eura v ČR, zhodnotí jeho přínosy i rizika

Z přijetí eura by mohli těžit hlavně čeští vývozci. Shodují se na tom ekonomové. Přínosům i rizikům eura v Česku bude věnována i dnešní konference v Praze. Hlavní projevy pronesou předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Cílem konference je započít debatu o výhodách i rizicích spojených s přijetím eura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Stock Photos

Konferenci zahájí svým projevem státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Vystoupí na ní také slovenský ministr financí Peter Kažimír, ministr financí Andrej Babiš (ANO) nebo předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Účastníci konference na závěr zhodnotí přínosy i případné obtíže, které přijetí evropské společné měny může přinést českým občanům a podnikům.

Podle ekonomů by zavedení eura v Česku pomohlo především exportu.

„Česko je extrémně zahraničně orientovaná ekonomika a řada podniků vyváží do zemí, kde se právě platí eurem. Proto tržby inkasují v eurech, zatímco mzdy a náklady jsou v korunách. To je samozřejmě pro podniky nevýhodné a euro by jim v tomto pomohlo,“ vysvětluje analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Naopak nevýhodou eura by podle něj bylo to, že by Česko nerozhodovalo o vlastní měnové politice. Ta by totiž spadala pod rozhodnutí Evropské centrální banky.

Pevné datum zavedení jednotné evropské měny v Česku ministři doteď nestanovili. Původní scénář, podle kterého je možné euro přijmout, tak zůstává nejdříve na rok 2020.

Euro - termíny přijetí | Foto: Český rozhlas

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme