Praha neustoupí Lichtenštejnsku při případných majetkových nárocích

Termín přistoupení deseti států k Evropskému hospodářskému prostoru souběžně s rozšířením Evropské unie je vážně ohrožen. Dohodu, která by to umožnila, dnes vetovalo Lichtenštejnsko kvůli historickému sporu s Českou republikou a Slovenskem. Lichtenštejnský ministr zahraničí odmítl tuto dohodu podepsat a tento krok solidárně následovali i jeho kolegové z Islandu a Norska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka Lichtenštejnska

vlajka Lichtenštejnska | Foto: www.flags.com

Evropský hospodářský prostor, který vznikl v roce 1992 tvoří země Evropské unie a také Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Na území všech těchto států díky němu funguje volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu. Výjimkou je jenom společná zemědělská a rybolovná politika EU, na ty se dohoda nevztahuje. Vyjednávání o připojení odstartovalo Česko letos v lednu a vše směřovalo k tomu, aby desítka dalších zemí rozšířila EHP od příštího května. Dnes při podpisu - ale přišel blok ze strany malého knížectví. Ze solidarity se k němu připojily i Norsko a Island. Času už příliš nezbývá a tak je dosavadní scénář ohrožen.

Za odmítnutím podpisu jsou letité majetkové spory s Českem a Slovenskem. Krok Vaduzu sice nijak neohrožuje náš vstup do Evropské unie, ale může to přinést komplikace v obchodních vztazích.

Lichtenštejsko zřejmě svůj podpis smlouvy podmiňuje vydáním majetku zkonfiskovaného po 2. světové válce podle Benešových dekretů. Český ministr zahraničí Cyril Svoboda však vyloučil, že by Praha v této věci ustoupila. "Jsme připraveni navázat diplomatické styky s Lichtenštejnskem, ale bez jakýchkoli podmínek, a jakékoli prohlášení s tím spojené nemá pro nás žádné právně závazné účinky," řekl Svoboda.

Hodnotu majetku zabaveného podle dekretů přitom odhaduje princ Nikolaus von Liechtenstein na 100 milionů eur. Postup české strany považuje za nesprávný, protože dekrety se měly týkat Němců, a ne lichtenštejnských občanů.

"V Evropské unii dnes je 15 a bude 25 členských států a některé země, které jsou mimo unii, mají dohodu o Evropském hospodářském prostoru - mimo jiné Lichtenštejnsko, Island, Švýcarsko a Norsko. My bychom s nimi mohli mít bezcelní kvóty, obchod a podobně. To znamená, že se to nedotýká našeho členství v Evropské unii," připomněl Svoboda a uklidňoval, že pozdější uzavření smlouvy o EHP by pro české obchodníky nemělo mít vážné důsledky.

Prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek se ale domnívá, že zamezení vstupu naší země do Evropského hospodářského prostoru by mohlo mít vážné důsledky na naši ekonomiku. Jak řekl Radiožurnálu, bez vstupu do hospodářského prostoru by vstup do Evropské unie jako takový ztrácel smysl.

"To je tak podstatná součást našich přístupových záležitostí směrem k Evropské unii, že to by byla absolutně nepřijatelná situace. Já ale věřím, že se podaří v následujících měsících určitě vyjednat takové podmínky, které tento nedostatek odstraní, a věřím, že vstoupíme do unie i EHP k 1. květnu 2004."

Milan Kopp, Pavla Kvapilová, Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme