Praha přijde na podzim o přímé letecké spojení s USA

Do Spojených států budeme muset přes zimu létat s přestupem. Americká letecká společnost Delta Air Lines oznámila, že v zimním období nebude provozovat pravidelnou linku mezi Prahou a New Yorkem. Praha tak po dlouhých letech přijde o přímé letecké spojení se USA.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun společnosti Delta Airlines

Letoun společnosti Delta Airlines | Zdroj: Reuters

Společnost pozastaví provoz na lince do Prahy, protože omezuje kapacitu na transatlantických linkách o osm procent. Podle serveru Airways.cz to zdůvodňuje vysokými cenami leteckého paliva a výkyvy v poptávce cestujících.

Poslední přímý let z Prahy do New Yorku bude 18. listopadu. Delta plánuje obnovit lety mezi New Yorkem a Prahou opět od 30. března příštího roku, kdy začne platit letní letový řád.

Delta létá z New Yorku do Prahy od roku 2009, teď každý den, a je jediným přímým spojem mezi Českem a USA. Domácí ČSA tuto linku opustily na podzim roku 2009. Důvodem bylo, že to byla linka, na které aerolinky prodělávaly, i když bylo plné letadlo.

Letecká doprava do New Yorku je specifická obrovskou konkurencí a mohou na ní vydělávat jen společnosti, které mají dost cestujících v dražší obchodní třídě. A takových pasažérů mezi Prahou a New Yorkem zase tolik není. Kvůli slabé poptávce už Delta na letošní léto neobnovila spojení mezi Atlantou a Prahou.

Několik měsíců jedině s přestupem

Možností, jak cestovat z Prahy do Spojených států je přesto stále dost.
Jediným problémem je, že jakékoliv spojení s přestupem, a to i při ideální návaznosti letů, trvá déle.

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států | Foto: Milan Kopp

Cestující, které nyní bude muset odmítnout, Delta přesměruje na lety partnerské společnosti Air France-KLM s přestupem v Amsterdamu nebo Paříži. S těmito společnostmi stejně jako s ČSA je Delta letecké alianci Sky Team.

Cestující mezi New Yorkem a Prahou často využívají také linky Lufthansy s přestupem ve Frankfurtu, oblíbené je spojení přes Londýn a před několika dny se na linku do New Yorku vrátil belgický dopravce Brussels Airlines. Stalo se tak po deseti letech, kdy z linky odešla tehdejší Sabena, která zkrachovala.

Těžké doby aerolinek

Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu IATA, jehož členy je 240 společností, by měly aerolinky dosáhnout původně předpokládaný celkový zisk kolem tří miliard dolarů. I když se to podaří, nebude to ani polovina loňského zisku.

IATA upozorňuje, že to hodně závisí na vývoji dluhové krize v Evropě. Drahá ropa na začátku roku patří k hlavním příčinám nízkých zisků.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme