Praha připraví další novelu vyhlášky o hazardu, platit by mohla od roku 2013

Hlavní město připraví další novelu vyhlášky o hazardu a loteriích. Shodli se na tom dnes pražští radní. K materiálu se budou moci v příštích dnech v rámci připomínkového řízení vyjádřit všechny městské části. Upravenou vyhlášku by pak měla rada schvalovat v listopadu. Platit bude od nového roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hazard - ilustrační foto

Hazard - ilustrační foto | Foto: Vladan Dokoupil

Vedení první městské části chce zrušit herny a ponechat pouze kasina v hotelech. Pro úplný zákaz výherních automatů a další her se vyslovila Praha 2.

Už od roku 2007 nepovoluje žádné nové provozovny a od letošního roku ani videoloterijní terminály nebo výherní hrací přístroje. Ze 105 provozoven v roce 2007 jejich počet klesl na 56. Počátkem roku 2014 by pak v Praze 2 neměla být už žádná.

„Hazard nemá na území městské části Praha 2, která je z poloviny památkovou zónou a z poloviny památkovou rezervací, co dělat,“ vysvětlila ve Světě o druhé na Rádiu Česko starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostka Prahy 2 Jana Černochová a Karel Korynta, ředitel odboru Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi, ve Světě o druhé na Rádiu Česko

S omezením hazardu přijde radnice v Praze 2 o peníze z poplatků, podle Černochové se každoročně jedná o 12 milionů korun.

Poslední novelou radní metropole odmítli povolování provozu loterijních nebo podobných her v místech, která nejsou uvedena ve vyhlášce. Díky ní se počet míst, na kterých lze v Praze provozovat hazard, snížil zhruba o polovinu na 639. Ještě v roce 2008 jich přitom bylo 1422.

Obcím dala loni právo regulovat vyhláškami místa i čas provozování heren novela loterijního zákona, která zpřísnila regulaci loterií a dalších druhů hazardu. Řada obcí pak přijala vyhlášky, kterými provozování heren a kasin na svém území omezila či zakázala plošně.

Některým provozovatelům ale skončí smlouvy až na konci roku 2014. Obce navíc nemohou regulovat tombolu, číselné loterie, okamžité loterie, tedy stírací losy, kurzové a dostihové sázky.

Nové zdanění hazardu

Loni si hazardní firmy naposledy "užily" velkou výsadu: rozhodování, komu pošlou peníze povinně určené na veřejně prospěšné účely. Šlo o téměř 3,5 miliardy korun.

Některé české deníky upozorňovaly, že peníze často končí u pochybných sdružení a spřátelených firem a spolků.

Výherní automat | Foto: Fotobanka Stock.xchng

To už by však neměl být problém. Loterijní zákon totiž od letošního roku s odvodem peněz z hazardu na veřejně prospěšné účely nepočítá.

Nově bude hazard platit běžnou daň 19 procent z příjmů, kterou měl dříve odpuštěnou právě se zdůvodněním, že pomáhá dobročinnosti. Navrch ho ještě stát zdaní speciální loterijní daní ve výši 20 procent. Část z této sumy získají města a obce.

Češi loni prosázeli v loteriích a sázkových hrách skoro 127 miliard korun.

Rádio Česko, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme