Metro D, majetek, školství i vodovodní sítě. Praha chce dát příští rok na investice 14,8 miliardy korun

Hlavní město vydá v příštím roce na investice asi 14,8 miliardy korun, což je meziročně zhruba o dvě miliardy korun méně. Mezi nejzásadnější bude patřit mimo jiné stavba metra D a investice do majetku, vodovodní sítě či školství. Návrh rozpočtu, který v pondělí schválili pražští radní, počítá s příjmy a výdaji 87,8 miliardy korun, což je mírně více než letos. Dopady opatření proti šíření nemoci covid-19 přesáhnou deset miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Prahy

Hlavní město vydá v příštím roce na investice asi 14,8 miliardy korun, což je meziročně zhruba o dvě miliardy korun méně (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Úspory město udělá ve všech rozpočtových kapitolách s výjimkou dopravy a svozu odpadu. Návrh rozpočtu musí ještě projednat magistrátní výbory a schválit zastupitelé.

Místo dodávek nákladní elektrokola. Praha otevřela v centru depo pro kurýrní služby

Číst článek

V příštím roce chce magistrát investovat do rozvoje města i do svého majetku. Peníze půjdou na opravu Václavského i Malostranského náměstí, na které dá město v prvém případě 220 milionů korun a ve druhém 45 milionů korun. Revitalizace náplavek spolkne 78 milionů.

Na modernizaci veřejného osvětlení je určeno 430 milionů, prostřednictvím Pražské vodohospodářské společnosti (PVS) půjde do vodovodních řadů 2,4 miliardy korun a další investice jsou plánovány do malešické spalovny. Na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod je plánováno 615 milionů Kč.

Dostavba vyhořelého křídla Průmyslového paláce bude stát 573 milionů a 104 milionů je určeno na opravu a údržbu nebytových objektů a staveb. Peníze jsou vyčleněny také na přípravu stavby nového koncertního sálu nebo opravu Clam-Gallasova paláce a Divadla na Vinohradech.

Metro D

V dopravě pak bude mezi nejzásadnější investice patřit stavba metra D, do které město vloží ze svého rozpočtu a rozpočtu dopravního podniku (DPP) asi 1,7 miliardy Kč. Dalších 363 milionů půjde na opravu stanic metra a 542 milionů na výstavbu tramvajových tratí. Investice jsou vyčleněny také na nová bezbariérová zpřístupnění stanic.

Stavba metra D se protáhne. Dopravní podnik musí znovu vyřešit námitky k tendru

Číst článek

V rozpočtu jsou zahrnuty prostředky na opravy mostů. Počítáno je s investicemi ve výši 466 milionů korun. Peníze půjdou mimo jiné na stavbu lávky z Holešovic do Karlína, opravu Barrandovského mostu nebo přípravu stavby Dvoreckého mostu mezi Prahou 4 a 5.

Více než miliarda korun je určena na opravy a výstavbu komunikací, další stovky milionů půjdou na stavbu záchytných parkovišť P+R a stavbu silničního okruhu.

Do školství pak půjde přes jednu miliardu korun, které poslouží na stavbu nových a rekonstrukci současných škol. Část prostředků bude vyčleněna jako rezerva pro městské části.

Nižší daňové příjmy

Ve zdravotnictví chce město investovat například do oprav domovů pro seniory nebo objektů záchranné služby. V bezpečnosti půjde mimo jiné 70 milionů na opravu a údržbu budov hasičů.

Obce hledají nové způsoby financování rozpočtu. Zastupitelé Chomutova schválili návrat kasin

Číst článek

Podle návrhu rozpočtu by daňové příjmy měly dosáhnout 56,2 miliardy Kč, což je méně než letos. Od státu dostane město o asi dvě miliardy více než letos, a to 18,1 miliardy. Jde o peníze, které dostává na školy či státní správu a které rozpočtem Prahy pouze takzvaně „protečou“. Sníženy budou běžné výdaje na fungování města, a to asi o 1,3 miliardy korun na 42,4 miliardy Kč.

Vliv na hospodaření má současná koronakrize. Dopady covidu letos budou přes deset miliard korun. Jde jak o daňové propady, tak i ztrátu dalších příjmů, jako je například pokles příjmů z jízdného v MHD. O miliardy korun Praha přijde i v případě schválení vládního záměru zrušit superhrubou mzdu.

Pro letošní rok má Praha z loňského prosince schválený rozpočet s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl město dorovná například z peněz, které získá od státu. Na investice je vyčleněno 16,8 miliardy Kč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme